Het ja en nee voelen in jouw lichaam is het grootste geschenk dat jij jezelf kunt geven om te gaan staan in wie je bent en wat je wilt. Jouw lichaam WEET namelijk wat het juiste voor je is. Hoe je dat doet? Door te voelen.  Ik oefen dat ook nog steeds elke dag. Ja, ik de docent, “de zogenaamde expert”, ik moet dat ook nog steeds oefenen. Juist omdat ik les geef in Free Flow en paaldansen waar mensen in hun kracht komen te staan. Juist daarom begrijp ik heel goed hoe twijfel voelt. Hoe het voelt als je je lichaam niet voelt!

Een tijdje terug was ik uit en was ik weer even goed in contact met ‘nee’. En dat was helemaal niet zo negatief als dat het klinkt.

Leestijd:  korter dan twee minuten


 

Me gustas tu

Wat is de laatste keer geweest dat jij bent versierd door iemand? Nou, mij overkwam het afgelopen avond. Een uiterst aantrekkelijke Chileen opende het gesprek (godzijdank, want ik kan er niks van, versieren). Een tijdje later vroeg hij of ik mee ging naar huis.

Weet je wat ik zei?

Nee.

Echt niet. Meneer de knappe Chileen, met je uiterst charmante Spaanse accent, en je open hartelijke lach.

Senor. Me gustas tu.

Pero NO.

Ik besefte dat ik standvastig had gevoeld wie er zo dichtbij mag komen. Ik voelde me niet in verlegenheid gebracht toen hij nog een beetje doorvroeg. Ik schaamde mij niet voor mijn nee. Mijn lichaam sprak duidelijke taal.

Mijn lichaam, in haar totaliteit. Emoties, gedachten, lichamelijke sensaties en mijn intuïtie.

Ik checkte mijn gemoedstoestand, mijn emoties. Voelde ik mij op mijn gemak? Ja. Vond ik hem leuk? Ja. Ik checkte mijn gedachten. Ik dacht aan niet zoveel anders dan dat ik daar was. Ik had plezier. Ik checkte mijn fysieke reactie op hem. Was mijn lichaam tot hem aangetrokken? Mwoah, als ik eerlijk was.

Dus alhoewel het best een leuk avontuur geweest zou zijn… Het was gewoon geen volle JA. Ging ik iets missen als ik er niet in mee ging? Leefde ik dan wel het ultieme vrijgezellen leven? Waarom zou ik dat willen? Voor wie zou ik dat doen? 

Het werd een nee. Niet uit angst, niet uit een gesloten hart, maar simpelweg omdat ik besefte dat ik geen ja hoefde te zeggen, omdat er altijd wel weer iets anders op mijn pad komt. Ik zei nee omdat ik weet dat dingen niet vandaag hoeven te gebeuren. Dat er niks is gemist als ik nu nee zeg. Dat ik niet minder het leven vier, met nee.

Ik zeg de laatste tijd wel vaker nee.

Ik zeg nee tegen opdrachten die ik leuk zou vinden, maar die op dit moment even niet bijdragen aan waar ik écht mee bezig ben. Ik zeg nee tegen uitnodigingen om mee te gaan naar evenementen, als ik ergens voel dat ik er niet zo heel enthousiast over ben. Waar ik daarvoor toch ja zei, omdat ik anders ook maar “saai” thuis zat.

Nee creëert rust. Het is simpelweg kiezen. Dit alles kies ik doordat ik mezelf vertel: er is geen goed of fout, er zijn alleen maar opties.  Als ik nu nee zeg en het blijkt niet te werken, dan komt er weer een andere optie. Ik geloof niet meer in gemiste kansen. Ik geloof ook niet meer dat als ik nee zeg:

– ik saai ben
– ik niet weet wat goed voor me is
– ik niet weet wat mij blij maakt
– ik zal verstoffen in mijn eigen huis en niks bijdraag in de wereld

Ja zeggen daarentegen zorgt ervoor dat ik met aandacht ermee bezig ben. Wanneer ik ja zeg voelt het als een avontuur, eentje die ik aan wil gaan. Ik heb er zin in. Een volle JA, hoe goed voelt het om dat te volgen?

 JAAAAAAAA!!!!

 

 

De kracht van nee!

Eén gedachte over “De kracht van nee!

  • maart 29, 2019 om 8:06 pm
    Permalink

    Wat een goede blog! Zo is het hè! Echt even stilstaan bij wat je voelt en dan bedenken: is dit een ja of een nee. Heel herkenbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *