Exotic paaldansen fascineert mij ENORM. Vooral omdat je waarschijnlijk direct denkt aan stripclubs en videoclips waar vrouwen objecten zijn, in een ruimte vol met glurende louche types. Waarbij je misschien helemaal niet denkt aan feminisme. Toch is (exotic) paaldansen feministisch as fuck. Hoe zit dat dan?

Hoe de wereld vrouwen gepresenteerd krijgt
Fysiek sterk zijn is niet perse een eigenschap die toegeschreven wordt aan de vrouw. Alhoewel deze trend voorzichtig aan het veranderen is, domineert het model met de dunne stokschouders nog altijd de media. Of mag de vrouw wel gespierd zijn, maar niet te. Daarnaast is de vrouw vaak passief afgebeeld, in tegenstelling tot de man die vaak vol in actie wordt afgebeeld: bouwend, sportend, druk managend. Dit ideaalbeeld van de niet-weerbare, kwetsbare en bovenal passieve vrouw is een perspectief vanuit de male gaze (Laura Mulvey).

Paaldansen is natuurlijk alles behalve kwetsbaar en passief. Veel vrouwen ervaren een groeiend zelfvertrouwen door paaldansen. Puur omdat ze zich lichamelijk sterk en krachtig voelen. Daarnaast ontdek je wat je lichaam allemaal kan. Omdat we worden opgevoed met de gedachte “vrouwen zijn kwetsbaar” kennen veel vrouwen niet hun eigen kracht. Door fysiek te ervaren waar je toe in staat bent, wordt je mentaal ook sterker, weerbaarder, actiever. Ook leg je de focus op wat je lichaam kan, in plaats van hoe het eruit ziet. Het lichaam verandert van passief object, naar actief subject.

Exotic is natuurlijk vol met sexy bewegingen die je feminiteit benadrukken. Bodywaves, legwaves, hairflips, spreadies to the gods, en vergeet het vagina-monster van Amy Hazel niet. (HAHA! LOVE YOU). Exotic is vloeiend en sierlijk, maar nooit passief of fragiel. Et voila, daar ontstaat een heel nieuw vrouwbeeld: sterk, zelfverzekerd, krachtig, en super vrouwelijk.

Feministisch, hoe dan?
Ja oke, maar doei, dit vinden mannen toch ook super aantrekkelijk? Hoezo is het dan feministisch,  is er dan op deze manier ook niet sprake van een male gaze?

Ten eerste, je danst voor jezelf. Ik ken geen enkele leerling die haar lessen neemt voor haar vriend (of vriendin by the way) en die er zelf geen lol in heeft. Vooral niet doen dan ook! Plezier en van jezelf genieten is ALLES. En ja, er zijn inderdaad sexy choreos waarbij de danser zich zowat aan je voeten werpt. Maar zoals ik het zie is een gezonde seksuele relatie tussen twee mensen eentje waar je je compleet over kan geven aan de ander en de ander gaat daar respectvol mee om. En als het goed is wisselt dit ook telkens af. Een beetje teasen hier, een beetje teasen daar. Die weer aan de leiding en dan die weer. Goed, ik dwaal af – neemt momentje – HAHA. Grapje, ik zit me rot te typen aan dit artikel dat veel langer wordt dan ik dacht. (Met liefde!)

Ook een belangrijk punt, feministen zijn geen mannenhaters die mannen niets gunnen. Feminisme gaat over: als gelijken behandeld worden. Iedereen die een bietje logisch na kan denken zou dus feminist moeten zijn, maar afijn dat is weer een andere discussie.

Het lustobject
Maar hoe zit dat dan met het cliché beeld van de vrouw als lustobject naast een paal? Want zet je jezelf niet zo neer?

Het is sowieso al niet heel oké om vol lof te spreken over jezelf. Om jezelf dan ook nog zo te laten zien met sexy dansjes, uhm, wie denkt ze wel niet dat ze is?

Er is een groot verschil tussen jouw allermooiste en beste kanten laten zien óf je verheven voelen boven de rest. Het leuke is ook dat iedereen wel iets moois heeft. De manier waarop je lacht, je unieke a-symmetrische gezicht die zo eigen is aan jezelf dat het prachtig is. De manier hoe je bepaalde woorden kunt uitspreken. Als je je alleen vasthoudt aan perfecte plaatjes, dan zie je échte schoonheid niet.

Voor de vrouw is er nog ietsje meer aan de hand. (Ja, allemaal door het patriarchaat enzo). Terug naar de vrouw die haar veren laat zien. Waarom is er zoveel onbegrip hierover? Waarom wordt ze een slet genoemd en gezien als object, als ding zonder hersenen of gevoel?

Biologisch gezien is het natuurlijk niet logisch dat een vrouw zich voor haar eigen gevoel mooi uitdost. Het is natuurlijk de taak van de vrouw om de man te behagen en zijn kinderen te baren. De enige reden waarom een vrouw zich zo zou gedragen is dus om hem een plezier te doen. Om te laten zien: “Hallo. Hier seks!” Daarom denken niet-feministen dat wanneer een vrouw zich sexy kleedt of gedraagt, dit een vrijbrief is (haha vrij-brief), om haar als ding te behandelen en toe te eigenen. Als je dit dus doet zet je jezelf neer, volgens hen, als goedkoop en makkelijk te krijgen. Zodoende geen mens meer, maar object.

FUNFACT! We zijn geen dieren, maar mensen. We hebben zoiets als zelfbewustzijn, en we zien dat we mooi zijn en dat vinden we zelf ook leuk. We hebben hersenen waardoor we na zouden moeten denken over iedereen als mens te behandelen, en niet als object dat je kunt toe eigenen.

Sletvrees
Het objectiveren van vrouwen zorgt voor een serieuze angst om niet meer gezien te worden als mens. Sunny Bergman noemt het treffend: sletvrees. (Lees dat boek!!) En geen vrouw wil de schuld krijgen van een verkrachting. OF een catcall. Er heerst een cultuur dat vrouwen moeten oppassen voor mannen, maar mannen worden niet onderwezen in hun aandeel in rape-culture.

Het moge duidelijk zijn dat exotic paaldansen of gewoon simpelweg jezelf laten zien, niets te maken heeft met jezelf neerzetten als object. En als dat wel zo geïnterpreteerd wordt, is dat eigenlijk meer het probleem van de interpretator dan dat van jou. Dat je niet meer gezien wordt als mens, met verstand en gevoel is een verkeerde opvatting vanuit hen. Het is verkeerd aangeleerd gedrag.

Exotic is plezier
Tot slot. De hardnekkige drang tot bevrediging van onze maatschappij. Getver, dat klinkt goor hė. Maar het bestaat. Zowat alles wat we willen, kunnen we meteen krijgen. Heb je een nieuwe rugzak nodig? Zelfde dag nog bezorgd. Wil je een date voor vanavond? Tinder is je vriend.

Mijn punt: De staat van zijn waar exotic (en feminine) je brengt is spelend en plezierig. Dit plezier, hoeft helemaal niet met seksuele actie te eindigen. Dit plezier op zich, is al een genot. (Lees Jan Geurtz, Verslaafd aan liefde)

Exotic dansen, en mijn feminine lessen gaan dus niet over: als een geil ding door de dansstudio kronkelen, voor het oog en plezier van iemand anders. Het is geen uitnodiging tot “ik werp me voor je voeten en doe met me wat je wilt”. Exotic en Feminine gaan over het toe eigenen van jouw eigen lichaam, jouw seksualiteit en jouw kracht. Jouw plezier. Het omarmen van al het moois dat jou eigen maakt. Bovenal gaat het over het respecteren van elkaar, en het zien van de schoonheid van jezelf en de ander.

Het veranderen van perspectief op het uiten van seksualiteit fascineert me. Daarom voor mij zo belangrijk om deze feminine en exotic danslessen te geven. Vrouwen mogen sexy zijn, en belangrijker nog, sexy voor onszelf, om je er zelf beter door te voelen. We hoeven ons niet langer te verstoppen. Het is tijd om met je veren te pronken en dat hiervoor ook een veilige omgeving voor gaat ontstaan.

Om af te sluiten met de woorden van Cyndi Lauper:

Some boys take a beautiful girl
And hide her away from the rest of the world
I want to be the one to walk in the sun
Oh girls they wanna have fun
Oh girls just wanna have fun

Geschreven door: Simone Narraina op 27 november 2017
www.simonenarraina.com

Exotic paaldansen, feministisch?!