Shadowbanning

Even serieus dan maar: ben je bekend met de term “shadowbanning”? Door het beleid van Instagram wordt content geshadowbanned omdat het schokkend of provocerend zou kunnen zijn voor de gemeenschap. Opzich is dit aller aardigst van Instagram. Niemand wil worden geconfronteerd met inhoud die “schokkend” of “provocerend” kan zijn, toch? Hmmm, tja… helaas ligt het iets ingewikkelder dan dat.

Instagram “banned” foto’s bij specifieke hashtags, waardoor deze foto’s niet te zien zijn voor mensen die het account nog niet volgen. Maar waar baseert Instagram deze verbanning eigenlijk op? Wat is de definitie van schokkend en provocerend?

Ik bedoel…. zo SCHOKKEND!!
# pdsuperman

De hele paaldans community is in rep en roer. De hashtags met een -pd ervoor wordt geshadowbanned omdat ze volgens Instagram schadelijk zijn voor de community. Deze pd-hashtag staat voor PoleDance, gevolgd door een paaldanstechniek, bijvoorbeeld de superman. Je krijgt dus hashtag: PDsuperman.

Een systeem, geïntroduceerd om gemakkelijk je trucs/technieken en nieuwste moves op te zoeken via Instagram. Een prachtig systeem om uit te wisselen in de community.

Uhm, waarom is dit ook alweer schokkend??

We stuiten hier op een hevig verouderde opvatting (zucht, gaap, serieus Instagram?!). Dat is: alles wat enigszins te maken zou kunnen hebben met het lichaam van een vrouw wordt gelinkt aan SEKS. (De zonde!!!) Kort door de bocht: lichamen + vrouwen = seks = schokkend en provocerend. Paaldansen = lichamen + vrouwen en dus schokkend en provocerend.

Ik kan hier nog veel dieper op ingaan; wat er ten grondslag ligt aan de zonde van seks en waarom dit onderdrukt wordt, in mijn perspectief. Echter, dan wordt dit een heel lang en spiritueel artikel. Wil je hier meer over weten? Lees dan over kundalini energie, tantra en volg voor inspiratie deze inspirerende mensen: @themultifacetedwomxn en @chris_van_der_weide.

Oke, even terug naar de PD-hashtag dan. Het verbannen van paaldans gerelateerde hashtags zorgt ervoor dat we geen groot bereik meer hebben. We worden dus als vanouds onderdrukt. Simpelweg gecensureerd omdat het gaat over vrouwen die bezig zijn met hun lichaam. De hashtag #malefitness is bijvoorbeeld alive en kicking!

Heftige woorden he? Ik moest het ook even laten bezinken. Kunnen we deze vergelijking maken, spreken met grote woorden als onderdrukking? Ik merk dat ik de shadowbanning meteen begin te verkleinen; ach zo erg is het toch niet, we verzinnen wel weer iets anders. Instagram is ook maar een trend. Of; zolang ik mijn werk nog mag doen, heb ik er eigenlijk nog niet zoveel mee te maken.

Maar laten we niet vergeten dat Instagram één van de grootste netwerken is om de wereld te bereiken. Via mijn instagram krijg ik regelmatig verzoekjes voor proeflessen. Hoe moet ik die mensen bereiken als ik verbannen word? Als ik online niet meer te vinden ben?

Ik ga na hoeveel ik Instagram gebruik en wat voor informatie ik meerdere keren per dag tot me neem. Dagelijks lees ik over vrouwen die mij inzicht geven over zelfliefde, body-positivity, spiritualiteit, de therapeutische aspecten van dans, de feministische empowerment van het paaldansen. Ik word geïnspireerd via dit medium. Het versterkt mij in wat ik doe, het versterkt mijn idealen, mijn werk, mijn boodschap aan de wereld.

Dus ja, verbannen worden op een netwerk met ZOVEEL bereik is een probleem. Dit onderwerp gaat veel verder dan een paaldanscommunity die in de schaduw wordt gezet. Het is een verbanning in een rijtje van velen. De verbanning bevat de hele helse discussie van vrouw + lichaam + doe-wat-ik-ermee-wil versus groot-onbegrip-en-tegenwerking-over-de-wijsheid-kracht-en-macht-van-het-vrouwelijke-lichaam.

Oh lieve mensen, hoe graag ik het anders zou willen zien. Hoe vermoeid ik mij vaak voel om telkens mijn standpunten te verdedigen. Desalniettemin laat het zich zien in alles wat ik doe. Ooit, haast onbedoeld, ben ik iets gaan schrijven over het feminisme, een schoolopdracht van mijn toenmalige studie aan de Universiteit Utrecht. Sindsdien laat het me niet meer los. “Once you’ve seen it, you can’t unsee it”.

DUS. Weg met sletvrees. Weg met seksisme. Maak een klein gebaar in deze enorme strijd en support je local paaldanser. Er is een petitie opgesteld om de verbanning op de PD hashtag ongedaan te maken. Het is een kleine rebelse stap die nodig is. Teken um!PS. Wil je meer weten over de ban op paaldanshashtags? Volg @MichelleShimmy, zij startte de hashtag met -pd en loopt vooraan in deze strijd. En teken gewoon even de petitie.

PPS. Met de minste moeite provoceren? Volg naast de accounts die ik in dit artikel beschreef ook nog even het account van @Lux_ATL en @taboob_official. Veel plezier!

PPPS. Dit is de uitgebreide link van de petitie: https://www.change.org/p/instagram-stop-banning-pole-dancer-hashtags-from-instagram?recruiter=986478667&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=psf_combo_share_abi&utm_term=e80f5e97c9084100aa2e682a2be805c2&recruited_by_id=798c9360-ad22-11e9-ac10-1d51638a31ea&share_bandit_exp=abi-16804002-en-AU&share_bandit_var=v2&utm_content=fht-16804002-en-au%3Av2

Shadowbanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *