Ga naar de inhoud

Bewust leven in een betonnen woonwijk

drie tips om te vertragen zonder de natuur

canvas tas - langzaam is ook een tempo

Yurt

Afgelopen weekend lag ik in een hangmat te staren naar wuivende boomtoppen. Even daarvoor las ik een hoofdstuk in een boek over lichaamswerk en later op de dag zou ik mijn boogschutter spel verbeteren. Hoe idyllisch wil je het hebben? 

Het is niet mijn plek, met een yurt, een hond en een hangmat. Maar ik tref het geluk bevriend te zijn met mensen die dachten ‘Fuck it, een yurt it is’ en daar stond ‘ie dan. Waar iedereen welkom is om ook te genieten van Het Buiten. 

Want man, man, man… Wat een beetje gras onder blote voeten en een dag vertragen wel niet met je doet. 

 

Waarom is vertragen zo belangrijk?

Een belichaamd leven, is een vertraagd leven. Vertragen nodigt uit tot voelen en reflectie. Tot bezinning en waarneming. Ook gedijt je zenuwstelsel goed wanneer je regelmatig vertraagd. Zo kunnen je cellen rusten en herstellen. Vertragen is een simpele remedie tegen stress, piekeren, angst en onrust. 

Maar ik heb geen buiten. Wat moet ik dan?

Waar ik en veel mensen om me heen mee struggelen is de woningnood. We voelen de benauwing dat we niet kunnen ontsnappen aan de omgeving waar we nu wonen, vaak met veel beton en veel mensen op elkaar. Het inspireert niet en het rustgevende effect van een boswandeling is gauw weg wanneer je van je sokken wordt gereden door druk verkeer.

Dus hoe pak je toch die vertraging zonder al deze externe factoren? Hieronder drie tips!

1. Vertraag door je beeldschermtijd in te perken

In een omgeving die niet aantrekkelijk is om naar buiten te gaan, zoek je de ontspanning op een andere manier op. Vaak gebeurt dat in het opzoeken van beeldschermen. 

Toch ontspannen beeldschermen niet. Er is genoeg over geschreven, dus veel verder hoef ik hier niet over uit te wijden, denk ik. Toch wil ik het benoemen want het blijft mijn gouden regel om rust te vinden in mijn betonnen woonwijk. 

Gooi apps van je telefoon en installeer ze weer als je ze echt wilt gebruiken. En maak van de slaapkamer een beeldscherm-vrije zone.

Echt. Je doet je zenuwstelsel hier zo’n groot plezier mee!

2. Vertraag door inspirerende voeding

Deze moet ik even uitleggen. Wanneer je uit je raam kijkt wordt je gevoed met het beeld van grijze flatgebouwen en stoeptegels. Waarschijnlijk inspireert dit totaal niet.

Neem dus, in alle aspecten, inspirerende voeding tot je. Zowel in de letterlijke zin, als waar je ogen dagelijks naar kijken. Laat het inspirerend en fijn voor je zijn, en zoek dit ook bewust op.

3. Vertraag door je dag traag te starten

Neem de tijd om rustig je dag te starten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door in je bed een meditatie-oefening te doen, of je dag te starten met de oefeningen van de Epiphora Methode. 

Door je dag traag en in je lijf te starten, sta je beter in contact met jezelf: je grenzen en je wensen. Ook geef je je zenuwstelsel de kans om de nacht rustig te verwerken voordat je weer in actie komt. 

Ach, een pleister dan maar

Die waanzinnige rustgevende boerderij in de natuur à lá familie Boomsma zal dus nog even moeten wachten. En ik weet het, dat voelt wellicht als een pleister op een bloedende wond van een onvervuld verlangen. (The drama!)

Toch moet ik dan denken aan de uitspraak ‘Everywhere you go, there you are’. Oftewel, waar je ook gaat, je neemt jezelf mee. Een ideale omgeving is geweldig, maar als de verandering niet intrinsiek bij jezelf begint, dan kom je ook niet ver. 

Zie het als een oefening, voor wanneer je straks wêl in dat prachtige natuurgebied woont. De basis heb je dan al helemaal geïntegreerd in jezelf! 

 

Lees meer
Blog

Dagboek voor Dummies

Schrijven in een dagboek, ik raad het iedereen aan die bij mij in een traject zit. Het helpt om gevoelens te verwerken en jezelf te leren kennen. Maaruhm, hoe doe je dat eigenlijk, als je geen tienermeisje bent die hartjes maakt van de i? Een blog over hoe je in een dagboek schrijft, voor dummies!

Lees meer
Blog

Mentaal voor jezelf zorgen bij Long-Covid

Als je chronische lichamelijke klachten ervaart dan weet je het allang: het is veel meer dan een fysieke beperking. Het bepaalt alle keuzes die je op een dag maakt en dat heeft automatisch invloed op jouw emotionele welzijn. Dus hoe kun jij jezelf mentaal ondersteunen in dit proces? In dit blog drie tips om mentaal voor jezelf te zorgen.

Lees meer
canvas tas - langzaam is ook een tempo

Tas – Langzaam is ook een tempo

Langzaam is ook een tempo 🐌. Voor de prikkelgevoelige mens. Voor de dromers. Voor iedereen die op straat stil blijft staan om te kijken naar een vlucht van een pluisje in de lucht. En ook voor iedereen die traag leeft omdat je misschien geen keuze hebt. Met langzaam is niks mis.

Slinger deze stevige Fairtrade tas om je arm en sluit je aan bij de trage revolutie. Langzaam is ook een tempo!

PS. Met Henry de slak!

Lees meer
×