Ga naar de inhoud
Tilburg, 21 maart 2022

Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Deel 2 – Stress en energie

Op Instagram poste ik in delen over Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Ik schreef het ter (h)erkenning voor iedereen die nu worstelt met Long-Covid of een andere chronische ziekte. Maar ook voor degenen die ernaast staan zodat zij de patiënt beter kunnen begrijpen. Hieronder kun je de post lezen.

In mijn dagboek schreef ik de woorden: veel tijd, weinig energie. 

Een paar maanden na mijn besmetting kon ik weinig, dus dat bracht veel gevoelens van frustratie en onmacht met zich mee. Ik voelde me opgesloten en kon mezelf ook niet lang vermaken met boeken of Netflix. Een beetje vegeteren dus, totdat het beter werd. 

En toen het beter werd (en nog steeds) moest ik als een strenge schooljuffrouw mijn energie bewaken. Ik vond het verschrikkelijk dat ik mezelf zo moest afmeten, niet spontaan kon zijn. Moe worden werd een vijand: ging ik over mijn grens, dan werd ik ziek. Koorts of ‘hot-flashes’, misselijk (zo veel misselijk misselijk misselijk), bibberende ledematen en een overwerkt zenuwstelsel: vreselijk emotioneel en enorm prikkelbaar. (Herkenbaar?)

Dat stress reduceren en prikkels vermijden is ironisch genoeg natuurlijk hartstikke stressvol. Bij elke prikkel dacht ik: ONEE EEN PRIKKEL. Dat werkt dus niet. 

Wat me enorm heeft geholpen in beter managen van mijn stressprikkel is het doen van ademhalingsoefeningen. Je kunt deze makkelijk vinden op YouTube, mocht je er niet bekend mee zijn. Doordat je de pieken van zo’n stressprikkel beter kunt opvangen, heeft je lichaam minder energie nodig om alles weer in homeostase te brengen. In andere woorden: je verbruikt minder energie en daardoor ben je minder moe.

Een laatste tip! Mijn favoriet is de box-breath. Het wordt gebruikt door de Navy Seals om rustig te blijven in hectische situaties. Dit feitje geeft me al heel veel vertrouwen in de oefening. Ik pas het toe wanneer ik een post-covid paniekaanval heb en het werkt altijd! 

De oefening gaat als volgt:
4 tellen in
4 tellen vasthouden
4 tellen uit
4 tellen vasthouden

Niet moeilijk om te onthouden, fijn dus als je in paniek bent. Waarschijnlijk schieten je gedachten dan al alle kanten op. Het tellen geeft je houvast om ergens op te concentreren. In het begin kan het moeilijk zijn, zeker als je aan het hyperventileren bent. Probeer dan niet al te strikt te zijn met het vasthouden van je adem. Je intentie is 4-4-4-4, maar beweeg mild met je lijf mee.  

Ook delen wat er met je is gebeurt door long-covid? Deel het met lotgenoten in de cursus bewegingsmeditatie die op 29 maart start. Vijf dinsdagen van meditatie waar het accent ligt op de sensaties van je lijf. Best spannend als je ziek bent, toch? Des te belangrijker om hier bewust mee om te gaan en te leren luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Meer weten? Link in bio!

×