Ga naar de inhoud
Tilburg, 23 maart 2022

Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Deel 3 – Vijf dingen die je herstel aankondigen

Op Instagram poste ik in delen over Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Ik schreef het ter (h)erkenning voor iedereen die nu worstelt met Long-Covid of een andere chronische ziekte. Maar ook voor degenen die ernaast staan zodat zij de patiënt beter kunnen begrijpen. Hieronder kun je de post lezen.

Hier is een lijstje met vijf dingen die aankondigen dat je aan het herstellen bent:

1. Beter slapen. Je zenuwstelsel is niet meer overactief, omdat het niet steeds een strijd hoeft te voeren tegen jouw chronische klachten. Het is een vicieuze cirkel: je lichaam staat in overleef-stand omdat je chronische klachten hebt. Door de overleef-stand leef je constant op stress-modus en dat is niet het programma waarin je lijf herstelt. 

Wanneer je merkt dat je beter slaapt, is dat een signaal dat je zenuwstelsel zich weer kan ontspannen en dat het aan herstel toekomt. 

2. Onbewust dingen doen die tijdens je ziek-zijn energie kostte. Ongemerkt neem je ineens weer de trap, doe je even snel de afwas tussendoor of hoef je na het douchen niet meer te liggen. Je laat de controle een klein beetje los!

3. Wakker worden met zin in de dag. In plaats van met de vraag: wat is het hoognodige waar ik mezelf echt toe moet zetten? Zelfs als die zin-in-de-dag een uur na het opstaan al is opgebrand. Zie het als een zaadje dat net ontkiemd. Alles in kleine stapjes.

4. Zin om dingen te ondernemen en initiatief nemen, of dat je zelfs weer durft te denken aan de toekomst, in plaats van dat je van dag tot dag leeft. 

5. ‘S avonds energie over hebben. Voor mij was het een heel belangrijk moment om te merken dat ik me ineens verveelde na het avondeten. Wat doe ik eigenlijk ’s avonds, vroeg ik me af. Ik realiseerde me dat ik mezelf die vraag al heel lang niet had kunnen stellen, omdat ik om 19:00 al verlangde naar mijn bed. Ik had energie om mijn gitaar erbij te pakken, of gewoon een beetje te rommelen in mijn kamer. Het lijkt klein, maar het was een heel groot moment om energie te hebben voor ontspanning met een klein beetje inspanning.

 

Volgende week start de cursus bewegingsmeditatie voor mensen met long-covid klachten. Omdat je meer in contact staat met je lijf door de meditatie, leer je hoe je lichaam met je communiceert en dat heeft  gevolgen voor het kennen en kunnen aangeven van je grens. Dat is natuurlijk bevordelijk voor je herstel 💪 . Trouwens, de meditaties zijn ook heel goed voor het kalmeren van je zenuwstelsel, zodat je ook weer lekkerder kunt slapen. En slaap is het allerbeste medicijn!

Lees meer
Brievenpost

Troost

Laten we de dingen benoemen zoals ze zijn.
Laten we ze niet oppoetsen, mooier maken, eromheen praten, er een strik omheen doen

Lees meer
Blog

Hoe snel werkt Epiphora?

Een van de meest gestelde vragen is hoe snel De Epiphora Methode werkt. In welke week kun je een positief effect verwachten? En moet je de methode altijd blijven doen?

Lees meer
Blog

Hoe werkt de Epiphora Methode?

In de Epiphora Methode wordt gebruik gemaakt van oefeningen die de fascia mobiliseren en daarmee invloed uitoefenen op zenuwen, bloedvaten en lymfedoorstroming. Door hoogcervicale mobilisatie via de myodurale brug is er tevens een effect op de hersenvliezen en daarmee op de liquorstroom.

Lees meer
×