Meteen naar de inhoud
Tilburg, 25 april 2022

Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Deel 4 – Pionieren terwijl je ziek bent

Op Instagram poste ik in delen over Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Ik schreef het ter (h)erkenning voor iedereen die nu worstelt met Long-Covid of een andere chronische ziekte. Maar ook voor degenen die ernaast staan zodat zij de patiënt beter kunnen begrijpen. Hieronder kun je de post lezen.

Man, de verzameling pillen en voedingssupplementen is enorm geworden. Na uitgebreid bloed prikken (13 buisjes, en ja ik vond mezelf stoer) begon ik met een hele lijst. Sommige pillen moest ik wel drie keer op een dag nemen. En dat was soms geen pretje. Waarom produceren fabrikanten in godsnaam pillen ter grootte van het topje van je pink?! Zo’n pil kon dan nog een hele tijd half in mijn keel verblijven. Blegh!

Of al die pillen hielpen? Ik denk het wel. En sommigen ook niet. 

Long-covid is pionieren. Soms proberen we maar wat, ook de doktoren. Het zou ze sieren als ze dit ook zouden zeggen, maar dit gebeurt nog niet zo vaak. Het was daarom heel belangrijk om mijn eigen gevoel te volgen of het juist voelde of niet. 

Daarmee bedoel ik niet dat je op gevoel zomaar ergens aan moet beginnen. Maar als jij het gevoel hebt dat wat de behandelaar voorstelt niet bij je past, luister dan daar naar. Neem jezelf serieus. Jij bent de persoon die hier elke seconden mee rondloopt en jij beslist wat er met je lijf gebeurt.

En doe het samen. Laat je bloed prikken en ga naar de dokter. De wetenschap is er niet voor niets! Het is alleen niet absoluut. Voordat iets wetenschappelijk onderzocht en bewezen kan worden moet er veel geld en tijd worden geïnvesteerd. Hoe je iets onderzoekt kan op duizend manieren en dus met mogelijk duizend verschillende resultaten. Het is een duurzaam proces.

En maakt het iets uit dat osteopathie volgens de dokter niet werkt, maar voor jou wel? Inmiddels ben ik voor mijn long-covid naar een EMDR-therapeut geweest, een homeopaat, een orthomoleculair arts en een natuurgeneeskundige, een sessie bij de osteopaat, fysiotherapie, een energetische therapeut en ademwerk. 

Let op: doe niet alles door elkaar! Maar probeer het één voor één. Zo weet je wat wel en niet werkt en anders gaan de dingen elkaar misschien tegen werken. 

Succes long-hauler. Ik weet dat je moe bent en dat je het liefste verzorgd wil worden. Ik weet dat je geen energie hebt om ook nog eens keuzes te maken hoe jij zelf beter kunt worden. Je hebt misschien hersenmist en het volgen van het simpelste recept is al ingewikkeld. Hoe moet je dan kiezen tussen welke behandelaar het beste bij jou past?

Ik weet het. Probeer dicht bij jezelf te blijven. Je kunt het.

 

Met bewegingsmeditatie bij long-covid klachten ligt het accent op het aanvoelen van je lijf om weer veiligheid en ontspanning te ervaren in je eigen lichaam. Ga er maar eens mee in dialoog, zegt je lijf ja, of zegt je lijf nee? En wat is je oordeel daarop? Hoe denk je dan over jezelf? Het leert je bij uitstek om bij jezelf te blijven. 

Wil je hier meer over leren? Schrijf je dan vandaag in voor de cursus bewegingsmeditatie bij long-covid klachten. Gewoon even een mailtje sturen naar simonenarraina@gmail.com. We beginnen volgende week al, op dinsdag 3 mei. 

Geen long covid maar wel nieuwsgierig naar bewegingsmeditatie? Vanaf woensdag 4 mei kun je meedoen met de cursus bewegingsmeditatie voor ieder lijf. Ook vijf lessen, online. 

Zie ik je dan?

Lees meer
Blog

Nog eens drie oefeningen om te gronden

In het blog van augustus gaf ik al uitleg over gronden. Je kent het misschien onder de term aarden, of dempen. Hoe je het ook noemt, gronden is heel belangrijk om stevig in je basis te staan. Hierbij nog eens drie oefeningen om deze skill altijd en overal toe te passen!​

lees meer
Blog

De remedie tegen angst: spel!

Wanneer ik dit schrijf is het november, is de klok verzet en wordt het dus al gauw donker. Dit winterse binnenzijn maakt veel mensen depressief of angstig. Herken je dit? Help jezelf de winter door met spel!​

lees meer
×