Meteen naar de inhoud
Tilburg, 29 april

Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Deel 5 – Prikkels

Op Instagram poste ik in delen over Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Ik schreef het ter (h)erkenning voor iedereen die nu worstelt met Long-Covid of een andere chronische ziekte. Maar ook voor degenen die ernaast staan zodat zij de patiënt beter kunnen begrijpen. Hieronder kun je de post lezen.

Het is Koningsdag. Tevreden zit ik met een groepje in het gras. Ergens hoor ik een jongen onverstaanbaar brullen in een microfoon, er schallen twee verschillende liedjes door de boxen verderop in de straat en ik hoor het rollen van de skateboards op de ramp. Maar in mij is het rustig. Mijn adem zit laag in mijn buik, ik geniet van de zon en doe af en toe mee aan een gesprek. 

Hoe anders was dat een paar maanden geleden, dat alles mijn zintuigen binnen drong. Met long-covid is je zenuwstelsel helemaal in de war. Hoe dat precies komt onderzoeken ze nog. Veel mensen ervaren een gevoeligheid voor geluid en licht, maar ook kun je snel overspoeld zijn met informatie: de nabijheid van anderen mensen, televisie, de zooi in je huis. Je beschermende filter is weg. 

Ook met deze koningsdag heb ik drie keer even een pauze genomen thuis voordat ik me weer in de drukte waande. Dan merkte ik dat ik shaky werd, of buikpijn kreeg, of begon te bibberen. Even een half uurtje in de stilte, wat eten en ook even rustig op de WC zitten, zonder mensen aan je wcdeur 🫢. 

Herstellen gaat in kleine stapjes. Het is niet zoals met een griep, dat je van de ene op de andere dag weer beter bent. Dat ik hier al rustig kan zitten, eindelijk weer onder de mensen is heerlijk en dan pas zie ik waar ik vandaan kom.

Nee, het is niet hetzelfde als vroeger maar misschien hoeft dat ook niet. Wat is er eigenlijk mis met prikkel-arm leven?

Met bewegingsmeditatie herstel je de relatie met je lijf en leer je de signalen begrijpen. Jij kunt dit ook leren. Je kunt nog meedoen met de online cursus bewegingsmeditatie die volgende week dinsdag start (3 mei). Voor mensen zonder lichamelijke klachten start er een groep op woensdag 4 mei. Check de link in bio, of direct opgeven door een mailtje te sturen naar simonenarraina@gmail.com

Lees meer
Blog

Nog eens drie oefeningen om te gronden

In het blog van augustus gaf ik al uitleg over gronden. Je kent het misschien onder de term aarden, of dempen. Hoe je het ook noemt, gronden is heel belangrijk om stevig in je basis te staan. Hierbij nog eens drie oefeningen om deze skill altijd en overal toe te passen!​

lees meer
Blog

De remedie tegen angst: spel!

Wanneer ik dit schrijf is het november, is de klok verzet en wordt het dus al gauw donker. Dit winterse binnenzijn maakt veel mensen depressief of angstig. Herken je dit? Help jezelf de winter door met spel!​

lees meer
×