Ga naar de inhoud
Tilburg , 20 maart 2022

Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent.

Deel 1 – Eenzaamheid

Op Instagram postte ik in delen over Dingen waar je niet aan denkt als je gezond bent. Ik schreef het ter (h)erkenning voor iedereen die nu worstelt met Long-Covid of een andere chronische ziekte. Maar ook voor degenen die ernaast staan zodat zij de patiënt beter kunnen begrijpen. Hieronder kun je de post lezen.

 

1/4. Omdat je de enige bent die kan voelen wat je voelt:
Long covid is grillig en onvoorspelbaar van karakter. Het ene moment denk je dat het gaat, het andere moment ben je ineens te ver over je grens gegaan. Ik was de enige die kon voelen wat ik nodig had en aankon: emotioneel, lichamelijk en mentaal. Het was niet altijd logisch, wat uitleggen aan gezonde mensen ingewikkeld maakte. Ik had niemand in mijn omgeving met Long-Covid die hetzelfde meemaakte, daarom kwam ik op het idee om bewegingsmeditatie te geven aan de specifieke groep long-coviders. Ik had graag een ervaringsdeskundige aan mijn zijde gehad.
 
2/4. Omdat je niet begrepen wordt:
Wat me op het volgende punt brengt die jij als long-covider (of chronisch zieke) zeker herkent: eenzaam voelen omdat je niet begrepen wordt. Zeg alsjeblieft nooit tegen een long-covider of chronisch zieke: “iedereen is wel eens moe”. Ja natuurlijk is iedereen wel eens moe, ik was ook een gezond mens voordat ik ziek werd. Gezonde moeheid, noem ik het. Zo’n moeheid dat je weet dat je gewoon een nacht goed moet slapen. Dit was dat niet. Hoe het dan wel voelde? Long-covid was een soort cocktail van een burn-out, depressie en een intens lange griep. De cellen in mijn lijf genereerde te weinig energie, waardoor ik constant op mijn reserve batterij zat. Was die leeg, dan kon ik niets meer: het zenuwstelsel lag overhoop en mijn lichaam werd ziek. Wat hielp? Luisteren naar mijn lijf. Voor een hele tijd deed ik dat door direct te stoppen met wat ik deed en te gaan liggen op de bank. Dat hielp enorm met het herstellen van het vertrouwen in mijn lijf. Ik luisterde naar de signalen waardoor het op de lange duur niet meer hoefde te schreeuwen voordat ik ging handelen naar wat mijn lijf eigenlijk nodig had.
Dit grillige karakter begrijpen kostte me veel geduld. Mijn hoofd kon er namelijk niet bij, er zat geen duidelijke lijn in. Ik werd terug geworpen op mijn eigen lessen: luisteren naar je lijf, hoe doe je dat. Met als versie 2.0: zelfs als het super onredelijk lijkt?
 
 
 
3/4. Omdat het een nieuwe aandoening is en jij als patiënt de pionier bent: Dokters wisten (weten?) weinig. Je moet zelf naar oplossingen zoeken in web van mogelijkheden. En goed luisteren naar je intuïtie! Ik heb het meeste gehad aan mentale ondersteuning van een EMDR therapeut, voorgeschreven voedingssupplementen van een orthomoluculair arts en homeopathie. Maar ook daar in moest ik dicht bij mezelf blijven om te beslissen wat klopt en niet klopte voor mijn herstel. Ik was de enige die hierin een keuze kon maken en daarvoor had ik het nodig dat ik op mezelf vertrouwde.
 
4/4. Omdat ziekzijn je in een sociaal isolement zet:
Mensen gaan door met hun leven en gaan ervanuit dat het wel weer goed gaat. Dat is geen verwijt, eerder een gevolg als je niet meer zichtbaar bent in het dagelijkse leven. Je neemt niet meer deel aan verjaardagen en etentjes, komt niet zo gauw iemand tegen op straat. Ik had geen energie om uit te reiken. Mijn hoofd zat zo vol met overleven. Ik had het gevoel dat ik langzaam verdween en mijn betekenis verloor omdat ik voor een tijd niets te geven had. Dit was het allermoeilijkste. 
 
Ik heb dit laatste opgelost door een appje te maken waarin ik eerlijk heb gezegd: ik voel me vreselijk eenzaam. Ik legde uit waar ik doorheen ging en hoe mijn leven er nu werkelijk uitzag. Dat heb ik naar al mijn vrienden verzonden. Dat was heel erg spannend, maar mensen wisten het ook niet. Niet écht. 
 
Mocht jij je nu zo voelen, weet dan dat er heel veel mensen met chronische klachten zijn die jou begrijpen en hetzelfde doormaken. Ik weet dat het heel moeilijk is om uit te reiken en je zó kwetsbaar op te stellen. Toch gaat je dit helpen. 

Ook online zijn er verschillende accounts te volgen waar je herkenning en steun uit kunt halen. Op Instagram volg ik bijvoorbeeld @looong_covid en @longcovid.survival.gids. Ik heb ook veel positieve verhalen gehoord over C-support. 

Je mag mij natuurlijk ook altijd een berichtje sturen!

 
 

Wil je meedoen met de cursus bewegingsmeditatie voor mensen met long-covid klachten? Je bent van harte welkom. De cursus is er op gericht je weer veiligheid en vertrouwen te geven in je lijf. Meld je aan voordat we gaan beginnen op 29 maart! Mail naar simonenarraina@gmail.com of bel even als je meer informatie wilt. Dit is mijn nummer: 0630595781.

×