Ga naar de inhoud

Epiphora kwakzalverij?

Vier mythes over Epiphora ontkracht

Als je dit leest ben je waarschijnlijk een kritische denker en voel je nog wat weerstand bij de Epiphora Methode. Dat is oké, het is belangrijk om je keuzes goed te overwegen. Sta mij toe om de vier meest voorkomende mythes over Epiphora te ontkrachten. Wat je er mee doet, mag je natuurlijk helemaal zelf weten.

Mythe 1: Epiphora is gebaseerd op lucht

Hans Timmerman, fysiotherapeut, haptonoom en ademtherapeut heeft de methode ontwikkelt. Hij werkte daarvoor onder de naam Personal Tuning. De Methode kreeg bijstand door reumatologen Ed en Hanneke Griep, die vanuit het ziekenhuis Antonius in Sneek patiënten met fibromyalgie syndroom doorverwezen naar de praktijk van Timmerman.

Timmerman heeft intensief onderzoek gedaan naar neurovegetatieve disregulatie bij aandoeningen met onverklaard uitblijvend herstel. Denk hierbij aan chronische pijnklachten, fibromyalgie, SOLK, PCS, CVS, reumatische klachten, aura migraine, slaapproblemen, Long-Covid, verzuurde spieren en aanhoudende en vaak atypische spanningsklachten. 

Sinds 2010 zijn er ruim 20 000 mensen geholpen bij de methode.

De hypothese van Epiphora Methode is: ‘wat het brein tekortkomt wordt bezuinigd in het lichaam’

De methode is dus gebaseerd op bevindingen uit de praktijk, Practice Based. Onderzoek wordt momenteel gedaan door studenten van Saxxion Hogeschool in Enschede.

Mythe 2: Epiphora is zweverig

De oefeningen bestaan uit het maken van kleine bewegingen in je voeten, heupen en hoofd waarbij je op een specifieke manier ademhaalt.

De oefeningen hebben niks te maken met spiritualiteit. Je kunt het vergelijken met het doen van fysiotherapie oefeningen.

Mythe 3: Epiphora lost al je lichamelijk klachten op

Dit is niet waar. Sommige lichamelijke klachten zijn complex en hebben meer nodig dan De Epiphora Methode. 

De meeste Epiphora coaches zal je dan ook ondersteunen met het vinden van de juiste vervolgstappen in het traject van herstel. 

Mythe 4: Epiphora is ineens ontstaan tijdens de corona pandemie

Nee, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de methode ruim tien jaar geleden ontstaan. 

Volgens Timmerman is er bij Long Covid sprake van een sympathicus dominantie. Iets wat hij bij CVS, fibromyalgie en PCS bijvoorbeeld ook signaleerde. 

 

Wij van WC-eend raden WC-eend aan

Ja, ik snap het. Ik ben niet in de positie om De Epiphora Methode aan te raden omdat ik zelf coach ben.

Wij van WC-eend raden WC-eend aan.

Daarom stimuleer ik je om zelf te kiezen wat voor jou goed voelt voor jouw herstel. Ieder mens is anders, ieder lichaam is anders. 

Mijn motivatie en passie voor Epiphora is ontstaan omdat ik zelf mijn levenskwaliteit terug heb gekregen door de methode en dat gun ik anderen ook. Het hebben van long-covid en daarmee aan huis gekluisterd zijn als dertiger was het zwaarste wat ik in mijn leven heb ervaren en door Epiphora kreeg ik mijn levenslust weer terug. 

Probeer het zelf

Ben of ken jij iemand die loopt met klachten zoals Long-Covid, fibromyalgie, CVS, PCS of aanhoudende klachten na een whiplash? Misschien is deze practice based methode wel de oplossing. Je weet het alleen als je het probeert!

Lees meer
Blog

“Komt er weer één aan met een womb-healing!”

De ademretraites, truffelceremonies, ayahuasca trips en systeemopstellingen vliegen je om de oren. Er is duidelijk behoefte aan spirituele diepgang, want zelfontwikkeling is hartstikke hip. Maar ik hoor ook een kritisch geluid van collega’s in het werkveld. De complementaire zorgverlener spreekt zich steeds vaker uit over de valse belofte dat je trauma is opgelost met één transformerende happening. ​

Read More »
Blog

Voel je lichaam!

In populaire media ontkom je er niet aan; het voelen van je lichaam zou de sleutel tot alles zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat als je helemaal niets voelt?

Read More »
Een blog over de leeftijd van 34 jaar, kinderloosheid en een vervreemd lijf na post-covid
Brievenpost

Jarig!

Hoera! Ik was jarig! Over staan op een onbekende plek; 34, kinderloos en met een vervreemd lijf na post-covid. Geen vrouw in mijn familielijn heeft ooit zoveel vrijheid gehad. Wat ga ik ermee doen?

Read More »
×