Ga naar de inhoud

Epiphora Methode

De missende link bij onverklaard uitblijvend herstel

De Epiphora Methode is een oefenmethode waarmee je het herstellend vermogen van je lijf aanspreekt. De methode verbetert de doorbloeding van het brein, brengt je lijf in rust en herstel en laat je elke dag bewust verbinding maken met je lichaam. De methode geeft je dus handvaten om zelf je herstel te bevorderen. Dat geeft grip en vertrouwen!

Bij welke klachten?

Epiphora helpt bij: 

 • Intense vermoeidheid
 • Prikkelgevoeligheid voor licht en geluid
 • Brainfog, moeite met concentreren
 • Drukgevoel op je hoofd
 • Hoofdpijn/haarpijn
 • Spierverzuring, geen herstel na lichamelijke inspanning
 • Wazig zien
 • Koud lijf
 • Prikkelbare darmen
 • Fibromyalgie
 • Long-covid
 • Post Commotioneel Syndroom (PCS) of whiplash
 • ME/CVS
 • Auramigraine
 • Langdurige burn-out
 • Een slechte houding
 • Hypermobiliteit

 

 

Op de foto zie je Epiphora Methode en Lichaamswerk coach Simone in gesprek met een client

Hoe werkt het?

De oefeningen van de Epiphora Methode bestaan uit een reeks van kleine bewegingen die je uitvoert samen met een specifieke ademhaling. De hypothese achter de Epiphora Methode is dat het de doorbloeding van je hersenen verbetert.

Je hersenen, de controlekamers van je lijf, hebben een gezonde aan- en afvoer van bloed nodig: zuurstofrijk bloed in, afvalstoffen eruit. Wanneer je hersenen goed werken, krijgt de rest van je lijf de juiste signalen door en kan alles naar behoren werken. Je bent veerkrachtig en herstelt.

Schematische afbeelding van de cirkel van Willis, voor de Epiphora Methode

Cirkel van Willis

De Epiphora methode verbetert de doorbloeding van de Cirkel van Wilis. 

Dit vatenstelsel in je brein is verantwoordelijk voor het gelijkmatig verdelen van het bloed in je brein. Wetenschappelijk onderzoekt toont aan dat bij 2/3e van alle mensen deze cirkel van Willis niet goed is aangelegd. 

Opzich geeft dat geen problemen, totdat er veel van je lichaam wordt gevraagd. Bijvoorbeeld door een covid-besmetting of een hersenschudding, overmatige stress of veel prikkels. Het gevolg: de cirkel van Wilis kan deze extra belasting niet aan, je lichaam gaat in roofstand en je herstelt niet. 

Snel van je klachten af

De Epiphora methode geeft vaak tussen de 2 en 4 weken verbeteringen in jouw herstel.  De meeste cliënten hebben drie afspraken nodig om de methode goed aan te leren en de oefeningen eigen te maken. In een Epiphora traject ondersteun ik je daarnaast met het terugkrijgen van een stukje veiligheid en vertrouwen in je lijf en het begrijpen en anticiperen van de signalen van je lijf. Je bent van harte welkom om de methode aan te leren. Maak een afspraak via de button. 

Wat houden de oefeningen in?

De Epiphora Methode bestaat uit 10 oefeningen die je twee keer op een dag doet. Het bestaat uit drie onderdelen:

 • Het openen en draineren van de bloed-doorstroom. Zuurstofrijk bloed erin, afvalstoffen eruit.
 • Verbonden ademen voor een kwalitatievere ademhaling en een rustig zenuwstelsel.
 • Verbinden met je lijf zodat je energiek maar ontspannen je dag doorkomt.


De methode werkt het beste als je deze oefeningen twee-dagelijks beoefent. Jij bent tenslotte de enige die de doorstroming blijvend kan verbeteren. 

Wie heeft het ontwikkeld?

De Epiphora Methode is ontwikkeld door Hans Timmerman (fysiotherapeut, haptonoom en ademtherapeut) en bestaat al ruim tien jaar. Eerder was het bekend onder de naam ‘Personal Tuning’. 

Wil je meer weten over hoe deze methode tot stand is gekomen en welk wetenschappelijk onderzoek er nu naar wordt gedaan? Lees er dan meer over op de website van Epiphora zelf, klik hier.

Ervaringsdeskundige

Word geholpen door iemand die weet wat je doormaakt

Zelf ben ik Epiphora Coach geworden omdat het mij een grote sprong vooruit heeft gegeven in mijn herstel van Long-Covid. Toen ik begon met de behandeling liep ik ruim 14 maanden rond met klachten en was ik behoorlijk moe van al dat gesleutel aan mijn lijf. 

Ik weet hoe het is om een lijf te hebben die beperkt. Een lijf dat niet meer doet wat het deed en die misschien nooit meer de oude zal worden.  Maar we kunnen wel naar een nieuwe versie gaan. Een lijf met meer veerkracht en jij met meer levenslust. 

Mijn verhaal lezen? Klik op de button.

Ervaringen

Roos - Epiphora

Epiphora is een fijne, rustgevende methode die ervoor gezorgd heeft dat ik eindelijk in mijn herstelfase ben gekomen na 2x covid te hebben gehad. Een jaar lang heb ik allerlei therapieën gevolgd zoals ergotherapie, fysiotherapie, osteopathie en psychologie. Ik maakte kleine stapjes, maar viel direct weer terug als ik de belastbaarheid mocht gaan verhogen. Bang dat ik voor altijd een prikkelarm leven zou moeten leiden, kwam ik
uiteindelijk via een tip bij de Epiphora methode uit. Het sprak mij direct aan. De osteopaat maakt altijd mijn hoofd en nek los, zodat ik minder hoofdpijn heb. Nu met deze methode zou ik dat zelf kunnen doen.
De eerste afspraak was een warm bad. Simone is een fijne dame, zeer ervaren en ook nog eens ervaringsdeskundige. Ze had aan een paar woorden genoeg en ik voelde mij eindelijk gehoord en begrepen.
De oefeningen zijn makkelijk om uit te voeren en geven in mijn geval direct resultaat.
Ik zit veel beter in mijn vel. De hoofdpijn is soms al voor korte periodes weg, mijn huid is stukken rustiger en ik kan steeds beter tegen prikkels. Daarbij is mijn conditie vooruitgegaan en slaap ik stukken beter en dieper.
Ik heb nog zeker een weg te gaan, maar ik kan nu eindelijk zeggen dat ik aan het herstellen ben in plaats van terugvallen

Anna - Epiphora

Via een kennis gehoord dat de Epiphora methode haar verder had geholpen bij herstel tijdens Long-Covid. Zodoende bij Simone terechtgekomen. Na 2 sessies zag ik al een sprong in de verbetering van mijn hoofd: minder last van prikkels, minder “wazig”. Simone zelf is een prettig persoon, die rust uitstraalt. Bedankt Simone!

Anoniem - Epiphora

Na bijna een jaar long covid zat er weinig vooruitgang meer in. De weinige uren die ik werkte voelde ik me een zombie, huishoudelijke klusjes zorgden al snel voor een terugval en ik kwam nergens meer. Er was veel onrust en paniek, en de vooruitzichten waren matig op zijn best. Met de Epiphora methode kwam ik geleidelijk aan meer tot rust. Lichamelijk en geestelijk. Na een week merkte ik het al een beetje. Vier maanden later kan ik mijn werk weer doen, het gras maaien zonder te pauzeren, of gewoon een stukje fietsen. Ik loop nog steeds snel tegen grenzen aan en heb nog een weg te gaan, maar dit is al flinke winst. Met dank aan Simone voor de geduldige en aandachtige begeleiding, en de eenvoudige oefeningen die ik nu nog bijna iedere ochtend doe.

Charlotte - Epiphora

Omdat Simone ook Long-Covid heeft gehad vond ik het fijn om bij haar de methode te leren. We hebben veel gepraat over de ervaring ervan. Ik heb meer meegekregen dan alleen het aanleren van de oefeningen van de methode, ik leerde ook te luisteren naar mijn lijf. Ik heb me erg gesteund gevoeld.

Els - Epiphora

De Epiphora Methode heb ik online geleerd. Ik merkte na twee weken dat ik ineens weer een praatje kon maken op straat zonder moe te worden. Ik kon ook langer op mijn benen staan en voelde me energieker. De oefeningen geven mij ook rust, ik vind het fijn om te doen. Een paar maanden later ben ik nu rustig mijn werk weer aan het opbouwen! Ik heb er meer dan een jaar uit gelegen en ben heel blij dat ik weer vooruit ga.

Epiphora Methode logo

Tarief

Wanneer je coaching volgt in de Epiphora Methode stap je in een traject van herstel. Dat betekent dat ik je ondersteun in alle ups en downs die hierbij komen. Coaching in Epiphora is dus meer dan alleen de oefeningen aanleren. Dit krijg je wanneer je start met een Epiphora traject: 

#1 De oefeningen

Natuurlijk, de oefeningen. Deze maken we op maat. Ik informeer je uitgebreid over wat elke oefening doet en teweeg brengt, wat voor effect het op je kan hebben op het moment van beoefenen en in de periode erna.

#2 Bijhouden van je voortgang

We houden je voortgang bij via een score-lijst. Zo meten we hoe de oefeningen aanslaan en waar we oefeningen kunnen aanpassen en bijstellen.

#3 Buiten de sessies bereikbaar voor ondersteuning en begeleiding

Persoonlijke begeleiding buiten de contacturen om is essentieel om de methode juist toe te passen. Ik ben elke werkdag bereikbaar via whatsapp of telefoon voor ondersteuning, begeleiding en jouw vragen gerelateerd aan Epiphora en jouw herstel. Maak daar ook gebruik van! Vragen die bijvoorbeeld aan mij worden gesteld:

 • Ik voel nu al de effecten van de Epiphora (binnen 1 week), kan ik dat vertrouwen?
 • Ik krijg klachten door de oefeningen, moet ik maar helemaal stoppen?
 • Ik doe de oefeningen liever niet in bed naast mijn partner, kan ik deze ook op een ander moment van de dag doen?

#4 Doe het samen, als je wilt

Je kunt je aansluiten bij een samendoen groepje , als je weet dat je moeite hebt om de oefeningen met regelmaat te doen. Tijdens de duur van jouw traject hebben we elke dag een contact moment om de oefeningen te doen.

#5 Vertrouwen in je lijf terug winnen

Ik help je met het begrijpen van je lijf, hier komt een aanvullend stukje coaching vanuit lichaamswerk bij de Epiphora Methode. Om te herstellen is het belangrijk dat jij je lijf weer gaat vertrouwen. Dat je weer contact gaat maken met je lijf. Ik geef je tools en handvaten om dit vertrouwen weer op te bouwen, in de vorm van oefeningen of het vormen van helpende gedachten.  

#6 Begeleiding vanuit het perspectief van iemand die hetzelfde heeft doorgemaakt

Als long-covid ervaringsdeskundige begrijp ik goed hoe jij je voelt en wat je doormaakt. Maar ook als je kampt met CVS, fibromyalgie, of andere chronische lichamelijke klachten begrijp ik wat je doormaakt. Je hebt een lijf dat je beperkt. En dat is een emotioneel proces. Het heeft invloed op je sociale leven, op je gevoel van waarde, en de manier waarop je je dag moet doorkomen. Ik vind het belangrijk dat je gezien en gehoord wordt en neem dat ook mee als informatie in jouw herstel traject. Wat werkt het beste voor jou, wat zijn je wensen en hoe kunnen we daar komen? 

Tot slot

Epiphora is een oefenmethode die aangeleerd moet worden door een persoon die de opleiding tot Epiphora Coach heeft gedaan. Zo kan er accuraat worden gehandeld wanneer er klachten ontstaan door de oefeningen. Ook staan we als coaches in contact met collega’s in de community en de grondlegger: Hans Timmerman. Zo houden we de informatie over de methode up to date en kan eventueel jouw hersteltraject worden voorgelegd in een community van professionals. 

Daarnaast werken we met de doorbloeding van de hersenen. Onbegeleid de oefeningen doen kan klachten veroorzaken waardoor de methode niet op de juiste manier aanslaat. Ook als je de oefeningen maar zo nu en dan doet, heeft de methode niet het grote en gewenste effect wat het wel kan hebben. En dat is zonde, want het antwoord naar meer energie en een veerkrachtiger lijf ligt heel dichtbij, mits je het op de juiste manier beoefent. 

Op de foto zie je alle Epiphora Methode coaches die hun diploma haalden in december 2023

Geef jezelf wat je nodig hebt om met een stevige basis te herstellen. Investeer in de juiste begeleiding, bij een Epiphora coach die jou aanspreekt. 

Je bent van harte welkom om bij mij je traject te starten

Tarieven

Afspraak 1

- Intake
- Gewoonlijk 1,5 uur
- Het in kaart brengen van je klachten en het maken van een juist herstel-plan
- Het aanleren van de basis van Epiphora.

Naar huis met de oefeningen, beoefening van de methode start met één week

Afspraak 2

- Vervolgsessie na 1 week, duurt meestal 1 tot 1,5 uur
- Het in kaart brengen van je voortgang
- Checken en aanpassen van de oefeningen
- Het aanleren van de gehele Epiphora methode

Beoefening voortzetten met twee weken tussen de afspraken


Afspraak 3

- Vervolg sessie met twee weken ertussen. Duurt meestal 1 uur
- In kaart brengen van je voortgang
- Oefeningen verdiepen en verder afstemmen op jou
- Meestal doorstroom naar lichaamswerk om het vertrouwen in je lijf terug te winnen.Totaal

Afspraken duren tussen een uur en anderhalf uur. Je kunt per afspraak betalen, 90 euro per uur. Of betaal 315 euro in één keer. Dat is de intake van anderhalf uur en twee vervolgsessies van een uur.

Door je gezondheid problemen in financiële middelen? Informeer vantevoren naar de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Ja, wanneer er te weinig energie is om te reizen, of de afstand is te groot dan is het mogelijk om online de Epiphora Methode aan te leren.

Ja, het is aan te raden om minimaal drie sessies te doen. Zo haal je alles uit de methode voor jouw herstel. 

 

Ja, dat is mogelijk mits ik het kan bolwerken met mijn agenda in reistijd. Hou dan ook rekening met extra kosten.

Nee, de Epiphora Methode behaalt positieve resultaten op basis van een hypothese en wordt momenteel nog wetenschappelijk onderzocht. Dat betekent niet dat de methode niet effectief kan zijn. Om een voorbeeld te geven, de werkzaamheid van dry needling is ook nog niet wetenschappelijk bewezen en wordt toch succesvol toegepast in veel fysio praktijken. Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen van Epiphora? Hou dan de officiële website in de gaten. 

Momenteel heb ik alleen ruimte om de methode 1 op 1 aan te leren. 

Groepsworkshops van Epiphora worden wel gegeven, maar zijn alleen aan te raden als je geen grote gezondheidsklachten hebt. Ben je aan het herstellen van post-covid, dan raad ik je aan om het traject individueel begeleidt te doen.

De meeste cliënten ervaren tussen de 2 en 4 weken effect van de methode. Je wilt de methode voor minimaal een maand beoefenen om resultaat te kunnen zien.

Hans Timmerman is de grondlegger van de methode. Hij is fysiotherapeut, ademtherapeut en haptonoom.

×