Ga naar de inhoud

Gronden, wat is het en hoe doe je het?

Oefenen in gegrond zijn is essentieel voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels zoals met Long-Covid, Lyme of CVS. Maar ook heel belangrijk voor mensen met een neurodivergent brein en mensen die over het algemeen hoog gevoelig zijn. In dit blog alles over gronden: wat is het precies, waarom zou je het doen en hoe doe je het?

Lekker down to earth, weetjewel

Gronden ken je misschien ook onder de term ‘aarden’ of ‘dempen’. Het betekent dat je met twee voeten op de grond staat, stevig in je eigen basis, in je kracht en dus in je lijf. Gronden helpt je om dicht bij jezelf te blijven, grenzen aan te geven, te voelen wat je wilt. Je bent minder gevoelig voor prikkels en ervaart over het algemeen een gevoel van balans. Als je goed gegrond bent heb je daarnaast minder last van ratelende gedachten en kun je beter onderscheiden welk gevoel van jou is en welk gevoel van de ander. 

Zo werkt gronden niet

De fout die de meeste mensen maken is dat er geprobeerd wordt om te gronden vanuit een visuele meditatie. Meditaties waarbij je bijvoorbeeld voor moet stellen dat er wortels groeien uit je voeten die je gronden, diep de aarde in. Het punt is dat je dan weer in je hoofd gaat zitten. Om te gronden, echt te kunnen gronden, is het de bedoeling dat je gaat voelen en in je lijf gaat zakken. Daarna, wanneer je werkelijk contact hebt met je lijf, kun je een visuele meditatie doen.  

Daarom hieronder drie van mijn favoriete gronding-oefeningen.

1. Voor thuis: liggen op de grond

Liggen op de grond, en dus niet op de bank of een zacht comfortabel oppervlak, werkt als een trein. Omdat de harde vloer niet naar je lichaam vormt, voel je duidelijk het verschil tussen waar jouw lichaam stopt en de grond begint. Je voelt je lichamelijke begrenzing. Zo land je in je lijf.


2. De 5,4,3,2,1 zintuigen oefening, bijvoorbeeld in de trein

Spreek je zintuigen aan om in je lijf te landen! En dat doe je als volgt:

Noem 5 dingen die je ziet
Noem 4 dingen die je hoort
Noem 3 dingen die je voelt
Noem 2 dingen die je ruikt
Noem 1 ding wat je proeft

Deze oefening vraagt om te vertragen en aandachtig te zijn in wat je voelt en ervaart. Je belandt in het nu.

3. Dansen als een wilde in je woonkamer

Zoals je misschien wel weet geef ik workshops en cursussen om dansend contact te maken met je lijf. Maar niet altijd heb je tijd of ruimte voor een twee-uur durende deep dive in het lichaam. En dat hoeft ook niet.

Dus… wanneer je hoofd heel druk is en je heel veel onrust ervaart, dan helpt het om als een wilde te dansen in je woonkamer. Mits je daarna wel je rustmoment pakt.

Muziek kan je daarbij helpen! Het haalt je uit je hoofd, want anders ga je weer nadenken over hoe je moet bewegen. Ga dus helemaal los op je favoriete nummer van Beyoncé (of Guns and Roses voor mijn part, doe je ding) en begin te schudden, te springen en te rennen. Zorg dat je elk deel van je lijf hebt geactiveerd: je hoofd, je armen, je benen, je rug, je buik. Van top tot teen!

Doe dit net zolang tot je voelt dat er iets gaat stromen in jezelf, tot je voelt dat je weer de lucht langs je huid kunt voelen, de haren op je hoofd voelt bewegen, en je voeten op de vloer voelt bewegen. 

Soms is het nodig om dus eerst fysiek heftig te bewegen, voordat je überhaupt iets kunt voelen.

Daarna kan het lekker zijn om in stilte te liggen op de grond. Pak dat stiltemomentje na je uitspatting wel, anders sla je weer door in de hyper. En gronden betekent juist vertragen en terugkomen bij jezelf, zonder afleiding.

Meer tips!

In het blog van November geef ik grondingstips die wat minder intensief zijn en die je overal kunt toepassen. Lees de tips hier!

Lees meer

Nog eens drie oefeningen om te gronden

In het blog van augustus gaf ik al uitleg over gronden. Je kent het misschien onder de term aarden, of dempen. Hoe je het ook noemt, gronden is heel belangrijk om stevig in je basis te staan. Hierbij nog eens drie oefeningen om deze skill altijd en overal toe te passen!​

Poezie op een kaart

Kort verhaal op een kaart – Fliepsellig

“Ja, hoe zal ik het zeggen, ik voel me gewoon zo ‘fliepsellig’ vandaag…”

Geef deze kaart aan iemand die zich regelmatig fliepsellig voelt, of hang um aan je muur!

canvas tas - langzaam is ook een tempo

Tas – Langzaam is ook een tempo

Langzaam is ook een tempo 🐌. Voor de prikkelgevoelige mens. Voor de dromers. Voor iedereen die op straat stil blijft staan om te kijken naar een vlucht van een pluisje in de lucht. En ook voor iedereen die traag leeft omdat je misschien geen keuze hebt. Met langzaam is niks mis.

Slinger deze stevige Fairtrade tas om je arm en sluit je aan bij de trage revolutie. Langzaam is ook een tempo!

PS. Met Henry de slak!

×