Ga naar de inhoud

Kiezen voor jezelf bij Long-Covid

Ben maar lekker sociaal onwenselijk!

Dit blog is voor alle mensen die grote moeite hebben met tegen de regels in gaan. Nee zeggen. Sociaal onwenselijk zijn. Best spannend, als je altijd gewend bent geweest om te pleasen of de regels te volgen. Maar je lijf zegt nee. Dus je wilt het anders doen. Hoe begin je daar nou mee? Een blog over de obstakels van voor jezelf kiezen en vier tips om je op weg te helpen!​

Veel mensen met chronische klachten die bij mij Epiphora Methode coaching volgen hebben moeite met het aangeven van grenzen. Het zijn vaak perfectionisten en harde werkers die veel geven om de mening van anderen. Soms wisten ze dit niet van zichzelf, tot ze te maken kregen met een burn-out, depressie, Long-Covid, Lyme of een andere vermoeidheidsziekte. 

Het lijf zegt stop. Nu je hoofd nog. 

Maar voor jezelf kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. Door je conditionering krijg je waarschijnlijk te maken met grote schuldgevoelens. En wanneer je voor jezelf kiest en vaker nee zegt, valt er ook een deel van je leven weg, wat ontwrichtend en eenzaam kan voelen. Dit is overigens maar tijdelijk, want op de lange termijn bouw je aan een leven dat authentiek bij jou past. Je geeft jezelf het grootste kado wat je aan jezelf kunt geven: voor jouw waarden en belangen gaan staan. Zodat jouw leven je energie gaat geven, in plaats van dat het al je energie kost.

Goed, hoe pak je zoiets aan? Hieronder de vier bruikbare tips hoe je voor jezelf kiest in een sociale context.

 

1. Investeer in relaties die jou energie geven

Kies aan welke mensen je echt je energie en tijd wilt geven. Waar jij helemaal jezelf mag zijn en waar je energie van krijgt. Dat kan dus ook betekenen dat je niet meedoet aan die ene burenbarbecue en niet verschijnt op het personeels-uitje. Of maar even kort en jij mag bepalen hoe lang dat voor jou haalbaar is. 

Het lijkt misschien hartstikke sociaal onwenselijk, maar bij chronische vermoeidheidsklachten mag je hierin harde keuzes maken voor jouw eigen geluk.

Je mag nee zeggen tegen situaties waar de ongeschreven regel je verplicht om af te spreken met mensen die je maar vagelijk kent. En waarvan je ook niet de behoefte hebt om de mensen dieper toe te laten in je sociale leven. 

Trouwens, dit kan dus ook je familie zijn waar je verder niet meer mee deelt dan het hebben van een bloedband. Jouw tijd en energie zijn kostbaar. Besteed deze aan kwalitatieve contacten die jou energie geven om jouw leven prettiger en waardevoller te maken.

2. Vorm afspraken naar jouw behoeften

Stel, je bent uitgenodigd voor de eerste verjaardag van het kindje van een hele goede vriendin. Het zal zo’n verjaardag worden met veel spelende, gillende en rondvliegende kinderen Je vindt jouw vriendin belangrijk, je vindt de allereerste verjaardag van het kindje belangrijk, maar je weet dat je extreem moet bijkomen van zoveel prikkels. En dat geeft jouw een knoop in je maag. 

 Zo’n verjaardag kun je misschien ook individueel vieren en niet in een groep. Durf daarin voor jezelf op te komen en spreek ook uit dat je het belangrijk vindt om er aandacht aan te besteden. Maar dat zo’n groepsverjaardag je teveel kost. Er zijn altijd andere manieren te bedenken om de mensen om je heen te laten weten dat je om ze geeft. Samen is er vast een alternatief te bedenken! 

3. Gooi de sociale etiquette in de prullenbak voor diepere intiemere relaties.

Hoe waardevol zijn die vriendschappen waar je je nooit beter voor hoeft te doen dat je je eigenlijk voelt? Die vriendschappen waar je kunt afspreken in pyjama. Die vriendschappen waarbij je nooit je huis hoeft op te ruimen. Die vriendschappen waar je je veilig voelt om je kwetsbaar op durft te stellen? 

Een intiemere, diepere relatie met de mensen om je heen begint door alle opsmuk weg te laten en jezelf echt te laten zien. Ook de lelijke, vermoeide, chagrijnige en donkere kanten van jezelf. 

En als dit niet de toon is van jouw relaties, dan mag jij er dus mee beginnen. Zul je zien dat iedereen ontspant in jouw opsmuk-loze verschijning. Wat een verademing! En wat een voorbeeld!

4. Voel je vrij om te gaan en staan waar je wilt.

Door jezelf toestemming te geven om vrij te zijn, te gaan en staan waar je wilt, creëer je minder innerlijke frictie om ergens verplicht te blijven. Dit is bij uitstek een tip als je last krijgt van paniek bij overprikkeling. 

Bijvoorbeeld in een setting als het theater. Stel, het geluid of de lichten triggeren je prikkelgevoeligheid. Of je merkt dat je de situatie verkeerd hebt ingeschat en toch eigenlijk doodop bent. 

Het lijkt misschien gek om in het midden van een voorstelling te vertrekken. Maar wanneer je echt last hebt van overprikkeling, en je weet dat je hier extreem van bij zult komen, dan is dit toch het beste om te doen. 

Wat is het ergste wat er kan gebeuren als jij opstaat en gaat? Mensen zullen misschien even opkijken, misschien krijg je wat gefrons, maar daarna gaat alles gewoon weer door. En zijn ze jou aan het einde van de voorstelling allang vergeten. 

Als persoon die vroeger veel op het toneel heeft gestaan: No worries. Ga. Zorg voor jezelf.

Er gebeurt overigens nog iets anders wanneer je jezelf meer vrijheid gunt in een sociale setting. Doordat jij toestemming hebt van jezelf om niet te blijven, zul je waarschijnlijk ook minder last hebben van paniek. Je hebt een plan B. Dat geeft rust. 

5. Bonustip, dip je teen erin!

Het is niet altijd te voorspellen of je energie het toelaat om naar <noem gelegenheid> te gaan. Dan geef ik als tip aan mijn cliënten: dip je teen erin. Sta jezelf toe om een half uurtje de situatie aan te kijken. Of misschien tien minuten. Vaak weet je wel van jezelf hoeveel tijd je nodig hebt om te wennen aan een situatie en te weten; dit is iets voor mij, hier wil ik blijven.

Spreek deze tijd af met jezelf. Als je prikkelgevoelig bent kan het best even duren voordat je hele systeem is gewend aan de sociale situatie waar je jezelf hebt ingezet. Gun jezelf even wat aanpassingstijd, dat is oke!

En sta jezelf dus ook toe om van gedachten te veranderen. Misschien ga je in het moment op en kun je blijven, misschien is het niks en sta je binnen een half uur weer buiten. 

Leven met chronische klachten is niet altijd uit te leggen. Onthoudt dat je geen verantwoording hoeft af te leggen waarom het je nu wel of niet lukt om in een bepaalde situatie te blijven. Soms gaat het wel, soms gaat het niet. The body is a peculiar thing!

Sta jezelf toe om voor jezelf te kiezen

Zo’n leven vormen naar je eigen behoeftes voelt in het begin best gek. Maar hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat worden. En hoe meer je dus ook in verbinding kunt staan met de buitenwereld!

Wist je dat je grenzen en wensen trouwens heel goed voelbaar zijn in je lijf? En dat je jezelf kunt helpen met keuzes te maken door te navigeren op je kernwaardes? 

Daar help ik je bij met lichaamsgerichte coaching helpt je hierbij. Meer weten? Klik dan hier!

Lees meer
Blog

Mentaal voor jezelf zorgen bij Long-Covid

Als je chronische lichamelijke klachten ervaart dan weet je het allang: het is veel meer dan een fysieke beperking. Het bepaalt alle keuzes die je op een dag maakt en dat heeft automatisch invloed op jouw emotionele welzijn. Dus hoe kun jij jezelf mentaal ondersteunen in dit proces? In dit blog drie tips om mentaal voor jezelf te zorgen.

lees meer
Ervaringsdeskundige Long Covid
Blog

Mijn ervaring met Epiphora

Met 14 maanden long-covid probeerde ik iets uit: De Epiphora Methode. De ervaringen met de methode waren veelbelovend, maar ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten… Een uitgebreid blog over mijn zoektocht naar beter worden.

lees meer
×