Meteen naar de inhoud

Hoe zorg je mentaal voor jezelf bij Long-Covid

Drie nèt iets andere tips bij Long-Covid, Lyme, CVS en andere vermoeidheidsziekten.

Als je chronische lichamelijke klachten ervaart dan weet je het allang: het is veel meer dan een fysieke beperking. Het bepaalt alle keuzes die je op een dag maakt en dat heeft automatisch invloed op jouw emotionele welzijn. Dus hoe kun jij jezelf mentaal ondersteunen in dit proces?

1. Meditatie. Maar alleen op de manier die bij jouw karakter en klachten past (!)

Veel mensen met chronische vermoeidheidsklachten voelen weerstand bij meditatie. Soms heeft het te maken met smaak en kun je niet zoveel met de spirituele cultuur er omheen. Wellicht omdat er in dit wereldje ook veel mensen denken dat je klachten opgelost zullen worden door ‘alleen maar positief te denken’ (Brrrrr! Hier kom ik nog op terug bij tip 2) . 

Maar, vaak is er ook iets anders aan de hand waarom mediteren een bron van frustratie kan zijn.

Een goede meditatie oefening betrekt het lijf. En daar zit voor velen dus ook het probleem. Want waarschijnlijk is je lijf een onveilige plek om te zijn. 

Wanneer je je lijf bewoont, zul je ook meer voelen. En ja, dat is juist voor iemand met chronische klachten heel erg belangrijk. Want als je meer gaat voelen, kun je ook beter samenwerken met je lichaam. 

Ik bied cursussen bewegingsmeditatie aan, speciaal voor mensen die zich onveilig voelen in hun lijf. Cursisten die ik in mijn lessen heb gehad varieerden in klachten, zo zijn er mensen geweest met Lyme, Long-Covid, PCS en CVS. Ook heb ik mensen begeleid met bewegingsmeditatie die emotioneel trauma hebben meegemaakt en zich niet veilig voelen in hun lijf.

Je kunt altijd online de cursus volgen, volg een gratis proefles óf probeer de online mini-cursus van 3 lessen! Hou de website in de gaten voor ‘live’ cursussen of workshops.

2. Blijf weg van toxic positivity en 'alles kan worden gemanifesteerd'!

Het is belangrijk dat je AL je gevoelens mag voelen. Het inhouden of negeren van je emoties, alle emoties, is een zware belasting voor je zenuwstelsel. Dit is geen hocus pocus spiritualiteit, je zenuwstelsel gaat bij het onderdrukken van wat je voelt in stress-stand. Het moet aan het werk om iets te verbloemen. En jouw lijf is al chronisch aan het werk!

Een lijf dat veel stress ervaart komt niet toe aan rust en herstel, waardoor je roofbouw pleegt, waardoor je in een vicieuze cirkel stapt van vermoeidheid en lichamelijke klachten. Dat kun je er natuurlijk niet bij hebben.

Laat die emoties er dus uit! The good, the bad and the ugly.

Ook heerst er in sommigen kringen een cultuur van manifestatie en maakbaarheid. Het schijnt dat manifestaties vooral werken als je zelf al gelooft in je manifestatie. Wanneer je niet gelooft in jouw manifestatie, maakt het je juist ongelukkiger, want het creëert een groter besef van hetgeen wat je niet hebt. Bovendien ervaar je dan ook vaak een schuldgevoel en in het ergste geval maakt het gevoelens los van machteloosheid en depressie. 

Als je het mij vraagt is ‘jezelf beter denken’ schadelijk en veel te kort door de bocht. Een lichaam heeft kan bijvoorbeeld tekorten hebben die je niet met positief denken beter zult krijgen. Andersom kun jij fysiek kern gezond zijn, maar je toch depressief voelen omdat je je werk vreselijk vindt. 

Je hebt voeding nodig voor je lichaam, voeding voor je geest en dus ook voeding voor je ziel. Door deze drie componenten gelijkwaardig te behandelen werk je aan een gebalanceerd herstel of (wanneer herstel is uitgesloten) een evenwichtig leven.  

Niet goed in contact met je emoties? Lichaamswerk helpt je om jouw emoties te (door)voelen.

Daarnaast helpen de oefeningen van de Epiphora Methode met het doorbreken van de vicieuze cirkel van roofstand. De oefeningen brengen je terug in contact met je lijf en zijn er op gericht om je zenuwstelsel in parasympatische stand te brengen, door middel van adem-oefeningen en kleine bewegingen  van voeten, rug en hoofd.

3. Blijf jezelf verbinden

Blijf jezelf verbinden met anderen en verbind je met mensen die jou willen begrijpen (!). Een belangrijk onderdeel hiervan (ik weet hoe suf het klinkt…) is communicatie. 

Communicatie komt van twee kanten. De ander mag vertellen wat ‘ie nodig heeft, maar jij mag dat ook doen. Door te blijven praten met de relaties om je heen, compromissen te zoeken of alternatieven te bedenken om samen te zijn, blijf je bouwen aan een band. Het is ook belangrijk dat zowel jij als de ander goed op diens grenzen blijft letten en dat jullie eerlijk blijven over wat de diagnose met jullie band doet. Zo blijft jullie relatie gelijkwaardig, of dat nu om een vriendschap of liefde gaat.

Lichaamswerk kan je helpen om de grenzen en wensen van je lijf goed te kunnen voelen, zodat het communiceren van je behoeftes geen obstakel meer hoeft te zijn!

Lees meer
Blog

Nog eens drie oefeningen om te gronden

In het blog van augustus gaf ik al uitleg over gronden. Je kent het misschien onder de term aarden, of dempen. Hoe je het ook noemt, gronden is heel belangrijk om stevig in je basis te staan. Hierbij nog eens drie oefeningen om deze skill altijd en overal toe te passen!​

lees meer
Blog

Epiphora Methode Belgie

Ook veel Belgen weten de Epiphora Methode te vinden bij Long-Covid klachten. En daar zijn wij heel blij mee, want in Nederland ervaren sinds 2010 ruim 20 000 mensen met een vergelijkbaar ziektebeeld meer veerkracht en meer energie dankzij de methode. Hoog tijd dat de Epiphora Methode de landsgrenzen over gaat.​

lees meer
Blog

Epiphora kwakzalverij

Als je dit leest ben je waarschijnlijk een kritische denker en voel je nog wat weerstand bij de Epiphora Methode. Dat is oké, het is belangrijk om je keuzes goed te overwegen. Sta mij toe om de vier meest voorkomende mythes over Epiphora te ontkrachten. Wat je er dan mee doet, mag je natuurlijk helemaal zelf weten.

lees meer
×