Meteen naar de inhoud

Nog eens drie oefeningen om te gronden

Gronden - deel 2

In het blog van augustus gaf ik al uitleg over gronden. Je kent het misschien onder de term aarden, of dempen. Hoe je het ook noemt, gronden is heel belangrijk om stevig in je basis te staan. Hierbij nog eens drie oefeningen om deze skill altijd en overal toe te passen!

Maar wacht, eerst een anekdote

Oke, ik had dus vroeger een hekel aan het woorden ‘aarden’ omdat we met deze term werden dood gegooid in de moderne dansles. Ik kon blijkbaar niet goed ‘aarden’, was te fliepsellig. 

Mijn docenten hadden gelijk, ik gooide mezelf van mijn benen af in mijn pirouetten omdat ik zo hoog in mijn lijf zat. Maar wanneer ik moest gronden werd ik verdrietig (omdat ik dan ging zakken in mijn lijf, en daarmee in mijn gevoel). En daarom dacht ik altijd dat gronden/aarden gelijk stond aan monotoon en depressief leven. Wat ook versterkt werd door de zwaarmoedige atmosfeer die vaak gepaard ging met moderne dans en een docent zonder greintje speelsheid. 

Dus ik fliepselde liever vrolijk door!

Waarom gronden toch wel een goed idee is

Toen ik therapie ging volgen was het trauma van de depressieve dansles aan het slijten en was er bovendien bedding en begrip voor wat er gebeurt als je werkelijk contact maakt met je lijf. Gronden werd nu iets waar ik zelf werkelijk wat aan had, waar troost en rust in gevonden kon worden. Sindsdien rol ik niet meer met mijn ogen als er gesproken wordt over aarden of gronden. 

Ik merkte dat wanneer ik contact had met mijn basis, ik minder piekerde en beter keuzes kon maken. Over het algemeen begon ik meer rust te ervaren in mijn lijf, een rust die niet verdrietig was, maar tevreden. En later, toen ik prikkelgevoelige klachten ontwikkelde door covid, had ik de tools om te landen in mijn lijf. 

Zo wil je niet gronden

Zoals ik in het blog van augustus al beschreef, richten sommigen gronding-meditaties zich op het visualiseren van een anker, wortels, of een beschermende bol van je licht om je heen.

Mijn ervaring is dat deze meditaties niet werken. Ze doen beroep op je verbeeldingskracht en dus weer op je hoofd. Ik raad dan ook aan om te gronden met lichaamsgerichte oefeningen, zodat je dat hoofd uitschakelt en terugkeert naar iets wat tastbaar en concreet is. Bijvoorbeeld het voelen van de stoel waar je zit, beroep doen op je zintuigen of dansen om terug in je lijf te landen.

Drie grondingstips voor onderweg

In deel 1 gaf ik tips die je vooral in je eigen ruimte kunt doen. Daarom hier drie grondingsoefeningen voor onderweg!

Oefening 1: gronden in de wachtrij

Kies er eens bewust voor om te vertragen door de langste rij van de supermarkt te kiezen. Wachten wordt nu je enige bezigheid. Is dat niet heerlijk? Je hoeft nergens anders heen, dan hier te zijn. En dat doe je door je aandacht te houden bij jouw eigen lichaam: je ademhaling, je voeten op de grond terwijl je wacht.

Oefening 2: ademen, altijd en overal

Ademen is je anker om overal dicht bij jezelf te blijven, te gronden. Je komt bijvoorbeeld al heel ver met drie diepe zuchten. Doe de zuchten op deze manier: 

Adem in en trek daarbij ook je schouders helemaal omhoog, span je lichaam aan en trek je gezicht in een grimas. Dan laat je in één keer los en laat je ook alle spierspanning in je lijf gaan. Misschien wil je ook geluid maken, een diepe zucht of een aaaah laten horen. Herhaal dit drie keer en je voelt je een stuk meer in contact met je lijf. 

Zit je nu in een publieke ruimte, dan kan ik me zo voorstellen dat je iets minder expressiefs nodig hebt. Probeer dan het volgende. 

Adem in en voel hoe je middenrif naar beneden daalt. Voel hoe de rest van je ribbenkast uitdijt opzij en hoe je longen gevuld worden met lucht. Hou je adem dan even vast voordat je uitademt. Merk de spanning op in je lijf, je longen. Hoe je hart klopt. Wanneer je uitademt probeer dan langer uit te ademen dan dat je in ademt. Let ook hier weer op de sensaties van je lijf, hoe je spieren ontspannen, er weer ruimte en beweging ontstaat in andere delen van je lichaam nu je de adem loslaat. Hoe je bijvoorbeeld meer in je stoel zakt doordat je je adem loslaat. Vervolgens hou je je longen ontspannen leeg. Kun je voelen hoe rustig en stil het is voordat je lichaam weer in ademt? 

Oefening 3: voeten als pannenkoeken

Dit hoor je me vaak zeggen als ik lesgeef. Wanneer je loopt, probeer je voeten dan zo te ontspannen dat ze als een soort slappe pannenkoeken de grond raken. Flap-flap-flap. Dit kun je ook doen als je wandelt door het bos (helemaal top want dan voel je ook de onregelmatige ondergrond), of als je van je bureau opstaat naar het koffiezet apparaat. Gronding gegarandeerd!

Lees meer
×