Meteen naar de inhoud
Tilburg, 29 december 2022

Weemoed rond de feestdagen

Liever luisteren? In het midden vind je de YouTube video.

Heb je dat ook, dat de laatste periode van het jaar voelt alsof je in een rommelige kamer staat en je handen jeuken om alles op te ruimen? Waar je gedwongen wordt terug te kijken, omdat alle spullen in die geëxplodeerde kamer zeggen: DIT WAS 2022! KIJK ER NAAR! En telkens wanneer je een poging doet om orde te creëren, knalt er weer een laatje open die bij uitstek weemoedige gevoelens teweeg brengt. Dit gaat zo een tijdje door tot het plots januari is. Dan richten we ons weer op de orde van de dag, waarmee de figuurlijke kamer ook ineens verdwenen is.

Als je dit hebt, dan ben je zeker niet de enige. Een groot deel van de wereld ervaart op dit moment een mengeling van melancholie en hoop, omdat we met z’n allen hebben besloten dat dit een moment is van afscheid en een nieuw begin. 

Ik vind het fascinerend en moet er ook om grinniken. Hoe wij als mensen het begrip tijd hebben bedacht en hoe we dat ervaren. Dat wij mensen soms een dinsdag hebben die als een donderdag aanvoelt. En hoe je dat de hele dag een unheimisch gevoel kan geven, hoe vaak je ook tegen jezelf zegt dat het een doodgewone dinsdag is.  

 

Ik kijk er naar en vind het mooi hoe wij mensen in elkaar zitten. Dat we dingen kunnen voelen die misschien helemaal niet logisch zijn. Dat dit gevoel ook gewoon blijf zitten, aanwezig in je hele lijf, hoeveel je het ook wilt weg relativeren. 

We besluiten elk jaar toch maar weer een kerstboom op te zetten, maar niet voor Sinterklaas het land uit is, nee nee, dat is toch echt te vroeg. We hebben moeite met pepernoten in de supermarkt in de zomer. Niet omdat we de knapperige minikoekjes niet lekker vinden, maar omdat december een gevoel van afscheid oproept. Daar zijn we in de zomer nog helemaal niet klaar voor! En daarom zingen we als sinds 1994 met Mariah Carey mee, om de melancholie een beetje zoeter te maken. 

Wist je trouwens dat de hit All I Want For Christmas (op het moment van schrijven)  al 1,425,927,396 keer op spotify beluisterd is? 

Hoe je ook omgaat met deze passage of time en wat het dan ook met je doet, ik wens je alle goeds voor 2023. Dat al het gevoel er mag zijn, ook al is dat helemaal niet logisch. Ik hoop dat het een mild jaar mag zijn voor ons allemaal waar we lekker met mogen feestvieren en bloeien. En mocht het nou allemaal niet zo mild verlopen, dan wens ik je kracht, inzicht, moed en reflectie. 

Oja. 

En binnenpret!

×