Ga naar de inhoud

'Voel je lichaam!'

Wat betekent dit eigenlijk?

"VOEL JE LICHAAM!" Oke, ff kalm aan met de gebiedende wijs Guru Gerd...

Volgens populaire media ontkom je er niet aan, het voelen van je lichaam zou de sleutel tot alles zijn; het maken van moeilijke keuzes en meer balans in je leven. Hoe zit dat eigenlijk? En wat als je helemaal niets voelt?

The body shows

Laten we eerst de mythe uit de weg helpen dat het primair volgen van je lijf wijsheid is. Stel, je hebt voor dagen enorme trek in brownies met slagroom. Hoeveel je er ook eet en hoeveel je aderen er ook van dichtslibben. Je wilt het hebben, elke dag. 

Waarschijnlijk heeft je lichaam behoefte aan suikers en vetten. Misschien heb je de energie nodig omdat je te weinig slaapt. Of ben je zwaar onderprikkeld en zoek je naar een prettige sensatie om de dag door te komen. Achter die craving zit veel meer en het is wijs om te onderzoeken wat je tekort komt, dan dat je primair maar brownies naar binnen blijft schuiven. Logisch, toch?

Zo is het ook met het inzetten van je lichaam als bron van informatie. Een lichaam spreekt niet primair de waarheid: een lichaam laat zien wat er vanbinnen met je gebeurt en hoe je ergens op reageert. Je lichaam voelen is dus ook je emoties en gedachtepatronen doorgronden. 

Wat als je nou helemaal niks voelt?

Iedereen kent de driftaanvallen van een jong kind. Zij reageren nog primair omdat ze nog niet de mogelijkheid hebben om zelf te reguleren. Wat er vaak gebeurd is dat er tijdens de opvoeding wordt geleerd om emoties te onderdrukken in een poging ze te controleren. Maar daar gaat het mis! Je wilt regulatie, geen onderdrukking. 

Als we emoties op deze manier leren controleren, blokkeren we het contact met het lichaam. Want als je je lichaam niet voelt, voel je ook de sensaties vanbinnen niet. En daarmee blokkeer je ook ander gevoelens; het voelen van lichtere emoties zoals blijdschap of enthousiasme, het voelen van je lichaam en de signalen die het geeft zoals dat het te koud of te warm is, het voelen van je grenzen, van je wil, van verbinding met anderen. 

Plottwist: wat je voelt kun je niet controleren en dat hoeft dus ook niet!! Het is in plaats daarvan belangrijk dat je een bedding geeft aan alles wat je nu eenmaal voelt. Alles… dus ook aan angst, jaloezie, woede, afgunst en diep pijnlijk rauw verdriet. 

Een bedding geven aan wat je voelt doe je niet door op je irritante collega’s in te slaan of uit pure ellendigheid van verdriet middenin de supermarkt alles op de grond te gooien. Een bedding geven door je emoties te reguleren betekent dat je ruimte moet creëren voor jezelf om in contact te komen met wat er is. Door meditatie, expressie (dans, tekenen, schrijven, boksen), het volgen van therapie of steun vinden bij een goede vriend die niet oordeelt en waar je helemaal jezelf mag zijn. Ook als je in duizend stukjes ligt.

Wat een bevrijding zou dat trouwens zijn hè, als je primair kunt reageren zonder consequenties. Als de kapotte potten soep die je net woest heb neergegooid in het gangpad, zichzelf zouden opruimen. Als er niemand wordt verstoord door een schreeuwende volwassene in de supermarkt die het even niet ziet zitten. Waarom denk je dat zoveel mensen vluchten in veel alcoholgebruik? Of liegen tegen hun partner of vreemdgaan? Ze zijn niet in staat om hun werkelijke behoeften te voelen omdat ze het contact met hun lichaam verloren zijn. Ze doorgronden zichzelf niet, want vaak is het te onveilig om te voelen wat er gevoeld moet worden. Maar door de verbinding met zichzelf (en het lichaam) weg te drukken wordt de inwendige druk alleen maar groter, en gaan ze buitensporige dingen doen.

Dus wat betekent het nou eigenlijk, voel je lichaam?

In het kort zou je kunnen zeggen dat het voelen van je lichaam het voelen is van alles wat er is. Zowel de binnenkant, als de buitenkant. 

In populaire media wordt er hiermee dus impliciet gezegd dat wanneer je goed contact hebt met je lichaam, je ook goed contact hebt met jezelf: met je grenzen en je wil. Waardoor je bij het maken van keuzes naar je lichaam zou moeten luisteren. 

Het kennen en voelen van je lichaam betekent ook dat je je patronen kunt doorgronden. Dat wil zeggen; weten wat jou triggert en waar emoties en gedachten vandaan komen, als ook weten wat je veilig, kalm en zeker laat voelen. Wil je dus écht je lichaam als bron van informatie gebruiken, dan gaat dat dus verder dan alleen lichamelijk contact maken met jezelf.

Sidenote: Een sporter of een danser (ik spreek uit ervaring) lijkt vaak goed in contact te staan met het lichaam, omdat er veel controle is over het lijf. Maar dat is iets anders. Controle over het lijf betekent niet persé dat het lichaam ook gevoeld wordt. Intensief sporten is dus (vaak) ook niet de manier om je lichaam beter te kunnen voelen. Dus hoe doe je het dan wel?

Begin bij de basis

Handelen naar de signalen van je lichaam begint bij de basis. Zelfs de meest gevorderde beoefenaar doet dit elke dag als bewustzijnsoefening. 

Dus ga naar de wc wanneer je moet, ga drinken als je dorst hebt en sta op van je bureau als je voelt dat je vastgeroest bent. Echt, ben hier trouw aan en je voelt je aan het einde van de dag niet (of in ieder geval een stuk minder) uitgewrongen en geleefd. 

Ennuhm… als je steeds maar doorrent is er weinig tijd om te voelen. Zoals je misschien wel weet ben ik gek op vertragen. Langzaam is ook een tempo! Vertragen is essentieel om contact te kunnen maken met jezelf en je lichaam.

Verdiepen

Wil jij je lichaam kunnen voelen? In een coachingstraject lichaamswerk beoefen je het maken van diep, eerlijk contact met jezelf met je lichaam als graadmeter. Klik hier om contact op te nemen. En dan ontmoeten we elkaar gauw in de studio!

Lees meer
×