Meteen naar de inhoud
Tilburg, 30 september 2021

anderhalf jaar in de pandemie

Hee jij, 

In het afgelopen anderhalf jaar zijn we als collectief heel wat verloren, onder andere verbeeldingskracht.  

Sommigen hebben fysiek moeten overleven, de meesten van ons mentaal- emotioneel. Zonder al te technisch in te gaan op hoe je hersenen werken, moet je weten dat een overlevingspatroon letterlijk een spoor in je hersenen maakt. Je hersenen hebben het afgelopen jaar bepaalde verbindingen gemaakt in wat wel en niet mag, wat normaal is en niet normaal. 

Het is tijd om ons los te schudden van deze overlevings-drang en onze hersenen weer te laten wennen aan een wereld vol mogelijkheden. De manier waarop je dat doet, is door je verbeeldingskracht weer aan te spreken.

We moeten vrij zijn in ons hoofd, maar wel vol van verbeeldingskracht, om een écht leven te leiden, om onszelf te geven wat we nodig hebben en dat we onszelf toestaan om te mogen verlangen. Anders zijn we net als een vogel in een kooitje die niet meer herkent wat vrijheid is als het poortje wordt open gedaan.

Verbeeldingskracht heeft moed nodig. Het kan pijnlijk zijn omdat het jouw verlangens blootlegt en dat niet meteen weerklank kan vinden. Het kan dingen blootleggen die je misschien liever niet erkend omdat je er veel door verliest. Bijvoorbeeld dat je je gezin wilt verlaten en liever in Italië een wijngaard wilt hebben. (Ik zeg maar iets)

Verbeelding kan niet tot stand komen wanneer je wordt bevroren wordt door angst of restricties. Zodra je speelse gedachten worden gedwarsboomd door een innerlijke monoloog die zo ongeveer klinkt: “kan niet, laat maar” “Is te moeilijk, moet je niet willen”, “wordt er nu al moe van, hou maar op”, of “dat kan ik toch niet maken”, dan stop je de stroom-van-mogelijkheden.

Ik zeg niet dat je stel op sprong naar Italie moet vertrekken, maar ik zeg wel dat je in ieder geval in je hoofd vrij wilt zijn om je verlangens te onderzoeken. Laten we dat vooral niet verliezen.

Dus vertel eens, wat verlang je eigenlijk. Sta je jezelf toe om te dromen? Weet je eigenlijk nog hoe je dat moet doen?

Schrijf me vooral terug. En als je niet meer weet hoe je bij je verbeeldingskracht moet komen, dan help ik je graag om weer veiligheid te ervaren om dit wel te kunnen doen. 

Voel je je veilig in je lijf, dan ben je namelijk vrij in je hoofd.

Liefs, Simone
 

×