Meteen naar de inhoud

De Epiphora Methode bij Long Covid

Werkt het voor jou?

Epiphora Methode Oefeningen Coaching

De Epiphora Methode, je hebt het waarschijnlijk al zien langskomen in Facebookgroepen voor Long-Covid patiënten. Resultaten schijnen veelbelovend te zijn, maar werkt het ook voor jou?
Want laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk heb je al een rits aan zorgverleners aan je lijf gehad die allemaal beweren te weten wat je nodig hebt. Hoe kan Epiphora je daar dan verder bij helpen?
Een blogpost over Long Covid en Epiphora om helderheid te scheppen in wat het wel en niet voor je kan betekenen.

De sluimerpandemie

Wanneer ik dit blog schrijf zitten we in september 2023. Volgens metronieuws ervaren ruim 90 000 mensen ernstige beperkingen na hun coronabesmetting. 

Klachten lopen uiteen van extreme vermoeidheid, aanhoudende spierpijn, verlies van reuk en smaak, blijvende benauwdheid, hoofdpijn, slecht slapen en klachten na inspanning. Sommigen patiënten zijn nog maar een schim van zichzelf, zijn werkloos, kunnen niet meer deelnemen als ouder of verzorgende van een gezin en strijden iedere dag om het leven door te komen.

De Epiphora Methode, werkt het voor jou?

Epiphora behandelt op 8 symptomen en dus niet zozeer op een diagnose. 

De 8 symptomen zijn:

 • aanhoudende vermoeidheid
 • spierpijn
 • drukgevoel op hoofd/haarwortelpijn
 • prikkelbare darmen
 • koud lijf
 • wazig zien
 • gevoeligheid voor prikkels zoals geluid en licht
 • hersenmist/brainfog
 

Als Long-Covid patiënt zul je je waarschijnlijk herkennen in deze opsomming.

Volgens Hans Timmerman, de grondlegger van de Epiphora Methode, zijn deze klachten vergelijkbaar met CVS en fibromyalgie. Volgens hem is er bij deze diagnoses sprake van een sympathicus dominantie. Dit betekent dat het zenuwstelsel telkens  signaleert dat er gevaar dreigt, waardoor je constant in een staat van overleven staat en je lichaam niet toe komt aan herstellen. De Epiphora Methode speelt hier dus op in.

Wat kan Epiphora wel en niet voor je doen?

Sinds 2010 zijn er ruim 20 000 mensen geholpen door de Epiphora Methode. Deze mensen hadden chronische klachten zoals CVS, fibromyalgie, SOLK of Long Covid, en hebben merkbaar verbetering gevoeld in hun gezondheid door het beoefenen van de methode.

Maar het is goed om te vertellen dat je met de Epiphora Methode misschien niet ál je gezondheidsproblemen oplost. Zo heb ik met mijn Long Covid ook ondersteuning gezocht om mijn immuunsysteem te versterken door homeopathie en natuurgeneeskunde. 

Wat we wel zien in de praktijk is dat cliënten:

 • Meetbaar hun veerkracht terugkrijgen in hun lijf, ze merken dat ze sneller herstellen van hun vermoeidheid of niet meer vermoeid raken.
 • Meer energie ervaren en dus meer belast kunnen worden. Pacing/energie management is niet of minder nodig.
 • Beter weerbaar zijn tegen prikkels
 • Minder last hebben van spierpijn
 • Geen last meer hebben van hersenmist
 • Verbetering voelen in hun concentratie en geheugen
 • Beter kunnen ontspannen en beter kunnen slapen
 • Geen of minder last hebben van onrustige darmen
 • Geen of minder last hebben van spierpijn en spanning, waardoor er ook geen hoofdpijn meer is

En het allerbelangrijkste, het gevoel van machteloosheid neemt drastisch af, omdat cliënten zelf gereedschap krijgen om hun lijf te ondersteunen en te reguleren.

Epiphora Methode coaches en Hans Timmerman zullen dus ook nooit beweren dat Epiphora al je problemen oplost. Wanneer je in een coaching traject stapt zullen de meeste Epiphora coaches je daarnaast verder kunnen ondersteunen met jouw andere klachten, of kunnen deze je doorverwijzen naar andere hulpverleners.

Wij van WC-eend

Het voelt altijd een beetje gek om de methode die ik aanleer aan te raden. Wij van wc-eend raden wc-eend aan. Ja, natuurlijk.

Misschien helpt het om te vertellen dat ik zelf als long-covid patiënt een enorme sprong in mijn herstel heb gemaakt door Epiphora. Dat is mijn motivatie om anderen te helpen met soortgelijke klachten.

Het aan huis gekluisterd zijn door Long-Covid  is het diepste punt in mijn (toen 32 jarige-) leven geweest. En door het elke dag beoefenen van de methode kreeg ik weer grip op het leven. Van overleven, naar ontspanning en plezier. 

Toch maar proberen?

Hieronder zal ik een linkje plaatsen met het uitgebreide blog van mijn eerste ervaring met de Epiphora Methode als Long-Covid client. Het is best een lang blog, dan weet je dat. 

Ik hoop dat je er inspiratie uithaalt om ook met Epiphora te beginnen. Of, dat het je in ieder geval inspireert om niet op te geven en door te zoeken naar een behandeling die voor jou goed en zuiver voelt. 

Wat je ook kiest, ik wens je veel succes en sterkte in je zoektocht naar herstel!

Contact

Lees meer
×